Polgármesteri köszöntő 2021. október

Fejlesztések állami és saját forrásból.

Felgyorsultak az események Budakeszi közlekedésfejlesztése ügyében! Elkészültek a Budapest Fejlesztési Központ bírálati tervei a Zsámbéki-medence közlekedésfejlesztéséről. Vitézy Dávid vezérigazgatóval történt megállapodásunknak megfelelően a BFK helyettes vezetője és közlekedési mérnök kollégái bemutatták a terveket a Közlekedési és Fejlesztési Bizottság október 20-i ülésén, amelyre meghívást kaptak a közlekedési ügyekkel foglalkozó civilek, így például a Budakeszi Dugóhúzó képviselői is. Október 26-án, kedden 17 órakor pedig közlekedési fórumot is tartunk az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Mindenki véleménye számít! Köszönöm a BFK-nak, és Vitézy Dávid vezérigazgatónak a hatékony együttműködést a budakesziek érdekében. Városunk életében óriási jelentőségű beruházás ez, a célunk közös és világos: busszal akkor is 30 perc alatt be lehessen érni a Széll Kálmán térre, amikor autóval ez a duplája.

Ingyenes szűrőbuszok Budakeszin
Hányszor halljuk, hogy ha időben elment volna a szűrésre, még ma is élne… Ingyenes egészségügyi szűrőbuszokat hozunk Budakeszire. Nőgyógyászati-, szájüregi- és általános állapotfelmérés is lesz november 5-én és 6-án, pénteken és szombaton 10-16 óráig a Spar melletti parkolóban. Az ezt követő három hétvégén két szűrőbusz járja a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás további településeit a Budakörnyéki Egészségprogram részeként. Beutaló nélkül, TAJ kártyával, helyszíni regisztráció után bárki igénybe veheti a szűrővizsgálatokat. Még csontsűrűségmérés, és PSA prosztata szűrés is lesz. Többen mondták, hogy bőrgyógyászati vizsgálat is jó lenne. Megoldottuk, ez is lesz november 5-én, pénteken. Köszönöm dr. Pócza Péternek, a Budakeszi Egészségügyi Központ vezetőjének, hogy segít mielőbb megoldani a budakeszi hölgyek mammográfiai szűrését is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes vezetőinek pedig köszönöm a hatékony és készséges hozzáállást, hogy azonnal igent mondtak a kérésünkre. Mindenkinek ajánlott a részvétel, a szűrés életet menthet!

Több fejlesztés is folyamatban van
Gyorsabb lesz az internet Budakeszin, jövőre szupergyors üvegszálas kábelekre cseréli a Magyar Telekom az elavult rézkábeleket. Az önkormányzatunkkal kötött stratégiai megállapodás alapján már elkezdték a munkákat. A kerékpárutunk Domb utcai becsatlakozásának munkálatai a végéhez közelednek, a padka készítés és az aszfaltozás is megtörtént, és ezen a héten a BVV Kft. munkatársai kerítéssel határolják a bicikliutat a Vállalkozói Parktól. A kerékpárút részeként a Bodzás-árok felett egy kishíd épült, amely átvezeti a bringásokat a Budaörsi út felé a repülőtér irányába. Már készülnek a bírálati tervek a folytatáshoz is Budaörs felé, hogy mielőbb becsatlakozhassunk a Balatonig vezető országos kerékpárút hálózatba.
Elkezdődött a Széchenyi utca Temető utca és Fő utca közötti szakaszának aszfaltozása is, a munkálatok előreláthatóan november 21-ig tartanak. A munkavégzés ideje alatt az átmenő forgalmat időszakosan korlátozza a kivitelező. A gyalogos forgalmat a munkálatok nem akadályozzák. Köszönjük a lakosság szíves megértését és türelmét. Az egyik ott lakó kérte egy forgalomlassító eszköz telepítését, hogy ezzel mérsékeljük a forgalom várható gyorsulását ezen a szakaszon. A hivatalunk szakértők bevonásával megvizsgálja ezt a kérést. Az autósoknak is kérjük a türelmét és a megértését ez ügyben.

Egy új iskolát és egy sportcsarnokot is tervezünk
A Német Nemzetiségi Önkormányzattal, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziummal, és az Érdi Tankerületi Központtal együttműködve iskolafejlesztési, iskolaépítési terveken dolgozunk. Az önkormányzat támogat minden ezzel kapcsolatos elképzelést, de elősorban egy új, állami beruházásban megvalósuló, 16 tantermes iskola megépítését tartjuk elsődleges szempontnak a Telki út menti önkormányzati tulajdonban lévő területünkön, ahol azt reméljük, hogy egy nemzetközi szintű mérkőzések megtartására is alkalmas sportcsarnok is megépülhet. Elsődlegesen egy kézilabdacsarnokról lenne szó, de más sportágak is helyet kapnának ebben az épületben. A tanuszodánk építése jól halad, a Sportpályánk pedig szinte „megtelt”, nagyon jó a kihasználtsága, egy sportcsarnokkal tovább bővíthetnénk a lehetőségeket a versenysportok irányában.

Nőnek az önkormányzat bevételei
A Vállalkozói Park ügyében is jól haladunk, mindegyik meghirdetett telekre van sikeres pályázó, jelentkező, ami hosszútávú újabb bevételeket jelent önkormányzatunknak. A Lidl áruház is hamarosan elkészül, ami szintén az iparűzési bevételeinket növeli majd, a budakesziek számára pedig tovább bővülnek a bevásárlási lehetőségek. A Magyar Közút Zrt.-vel és a Volánbusz Zrt.-vel pedig arról egyeztetünk, hogy az ottani jelzőlámpát, illetve a közeli új buszmegállókat mielőbb üzembe helyezzék, a megváltozott közlekedési körülményeket is figyelembe véve. Az építkezések okozta kellemetlenségek miatt kérem és köszönöm a lakosok türelmét és megértését.

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket