Polgármesteri köszöntő 2021. december

Kedves Budakesziek!

Idén egymást követték a fejlesztések, beruházások városunkban. Aszfaltburkolatot kapott a Kossuth köz és a Széchenyi utca alsó szakasza. Megújult a déli városrész: a korábbi tüzép helyén hamarosan nyit a Lidl áruház, újjáépítettük a Patak utcát, körforgalmat alakítottunk ki a Domb utca-Kert utca csomópontban. Új buszmegállókat létesítettünk itt, tavasztól a 22-es buszjárat-család érinteni fogja ezt a csomópontot is. Innen indul a Farkashegyi repülőtérig vezető új kerékpárutunk, amelyet novemberben avattunk fel. Ez az első állomása a Budaörsig és Törökbálintig vezető bicikliútnak, amelynek nyomvonalát már terveztetjük. Célunk, hogy csatlakozzunk a Budapest-Balaton kerékpárúthoz, de a Zsámbéki medence településeit összekötő bicikli-út hálózatba is szeretnénk bekapcsolni Budakeszit.
Elkészült a makkosmáriai csapadékcsatorna hálózat, és átadtuk Dózsa György téri új piacunkat. Tanuszodánk építése is látványosan halad, a tetőszerkezet hamarosan elkészül, az épület átadása jövő nyárra várható. Kezdeményeztük a kormánynál egy új, 16 tantermes iskola és egy sportcsarnok építését is városunkban, amelyhez felajánlottuk a Telki út melletti nagy értékű önkormányzati területet. A látványtervek már elkészültek, a munkát folytatjuk! Nézzék meg az újság közepén található képes mellékletünket is.

Közös megoldáskeresés Budakeszi közlekedési gondjaira
A Zsámbéki medence autóbuszos közlekedésének fejlesztése beruházás ügyében olyan fontos döntéseket kell közösen meghoznunk, amelyeknek hosszú távú hatásai lehetnek Budakeszi életminőségére. A tervekben szerepel egyrészt a Budaörsi út – Pátyi út között, másrészt a Pátyi út -Telki út között egy elkerülő útszakasz. Ez utóbbi környezetvédelmi szempontból több kérdést is felvet, ugyanakkor tehermentesíti a délnyugati városrészt, és lehetővé tenné a teherforgalom csökkentését a Fő utcán és a Temető utcában. A helyes döntés előtt környezetvédelmi szakemberek véleményét kérem arról, hogy a tervezett átkötő út nyomvonalai milyen természeti értékeket károsíthatnak, a Nádas-tó újraélesztésének lehetőségét pedig szintén szakemberekkel vizsgáltatjuk meg. Környezetünk védelme és a közekedési problémák megoldása egyaránt fontos szempont az önkormányzat számára.
Azt kérem minden budakeszitől, segítsenek, hogy közösen jó döntést hozzunk. Az ügyben indokolt lenne a helyi népszavazás kiírása, de erre a járványügyi veszélyhelyzet miatt nincs mód. Ezért az elkerülő útszakasz ügyében minden budakeszi lakos véleményét kérdőíven kérjük ki. Az íveket még idén eljuttatjuk a postaládáikba, január 17-én, hétfőn 18 órakor pedig lakossági fórumot is tartunk a témáról az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Előttünk álló fejlesztések
Magyarország Kormánya 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a Makkosi út leaszfaltozására, és 222 millió forintot 18 rossz állapotú aszfaltos út felújítására. A munkáknak 2022 tavaszán nekilátunk! Köszönjük a támogatást a Magyar Kormánynak, és a közbenjárást Menczer Tamás Budakeszin élő államtitkárnak, aki időközben a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje lett Pest megye 2. számú választókerületében.
28 millió Ft állami normatív támogatást kapott egészségügyi központunk, ezzel ismerve el intézményünk szakmai munkáját. Orvosi eszközökre további 8 millió forintot fordítottunk a Budakörnyéki Egészségprogram keretében, amelyekkel 24 órás EKG-t és vérnyomásmérést biztosítunk a Budakeszi Egészségügyi Központban.

Ünnepi készülődés
Meggyújtottuk a négy adventi gyertyát a katolikus, református, evangélikus és metodista lelkészekkel, valamint a Keszi Riders Kerékpáros Sportegyesülettel, a Német Önkormányzattal és a Wudisulival, a Bu-dakörnyéki Székelykörrel és a Záká-nyi Zsolt Református Vegyeskarral együtt.
Eseménydús évet zárunk és még mozgalmasabb év elébe nézünk. Budakeszin sok új, fontos fejlesztés várható, többmilliárd forint értékben, amelyek mind élhetőbbé, sze-rethetőbbé teszik városunkat.

Áldott karácsonyt, sikerekben és egészségben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Tisztelettel:dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket