Polgármesteri köszöntő 2021. augusztus

Még tart a nyár, de már az őszre készülünk.

Szigorítottuk a közterületi rendeletünket.
Több önkormányzatnál felmerülő probléma, nem csak Budakeszin jelent gondot, hogy a járványhelyzet miatti sok bezártság után „kiszabadultak” az emberek a szabadba, és vannak, akiknek nehezebb a visz-szatérés az elvárt közösségi normákhoz. Ezért fokozottan igyekszünk az összes erre vonatkozó önkormányzati rendeletünket betartatni. Az biztos, hogy összefogásra van szükség. Önkormányzatunk a maga részéről meghozta és meghozza az ezzel kapcsolatos rendeleteket, és ezek végrehajtása érdekében megtesz mindent, a közterület-felügyelet és a rendőrség is járőrözik. Az üzletek üzemeltetőinek is tenniük kell azért, hogy a környezetükben rend legyen. Például az önkormányzati rendeletünk értelmében egy-egy szabványos szemétgyűjtőt – csikkgyűjtővel együtt – ki kell helyezniük, és természetesen a boltjuk előtt a járdát nekik is ugyanúgy tisztán kell tartaniuk, mint minden lakónak, ez egy közös munka. Bízom benne, hogy miután minden fórumon felhívtuk erre az érintettek figyelmét, előre tudunk lépni ez ügyben.

A kerékpárút átadása az év második felére várható
A repülőtéren a vegetációs időszak miatt most nem lehet folytatni a munkálatokat, de az ütemtervet tartani tudja a kivitelező. A bicikli-utunk mostani végpontja a Farkashegyi repülőtéren lesz, ami egy önkormányzati tulajdonú épülethez vezet. A képviselő-testület felhatalmazása alapján igyekszünk ennek egy megfelelő hasznosítást, funkciót találni. Azt szeretnénk, hogy ez egyfajta fogadóállomás legyen, ahol az ide biciklizők kellemesen el tudják tölteni a szabadidejüket. A kerékpárút építését a terveink szerint folytatjuk majd tovább, erről folyamatosak a tárgyalások a budaörsi és a törökbálinti önkormányzattal. A napokban többször is beszéltem a budaörsi polgármester úrral és a jegyző úrral, annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek a tanulmányterveink az átkötő bicikliutakra, hogy a lehető leghamarabb elindulhasson a kiviteli terveztetés. A kerékpárutunkhoz híd is épül, a munkák már zajlanak. A létesítmény a budakeszi árkot szeli majd át, és már egy öblösödés van alatta a mederben, amivel kapcsolatban a főépítészünk azt tervezi, hogy ott egy vizes élőhelyet alakítunk ki, ezzel is tovább növelve bicikliutunk turisztikai értékét.
Készülünk a szeptemberre
A BVV Kft. folyamatosan végzi az útfelújítási, kátyúzási munkálatokat, emellett pályázati pénzből remélhetőleg még az ősszel el tudjuk kezdeni a Széchenyi utca Fő utca és Temető utca közötti szakaszának a felújítását is. A nyári időszakot az intézményeink karbantartására is fordítjuk. Több mint 10 millió forintot költünk tisztasági festésekre, linóleum cserékre, a külső pancsolóknak a felújítására, hogy amikor újraindul az élet szeptembertől, akkor szép tiszta intézmények várják majd a gyermekeinket.
Az iskoláinkban is felújítások zajlanak
A Széchenyi István Általános Iskola Knáb János utcai épületére idén nyáron 70 millió forintot költ a KLIK, azaz a Klebelsberg Központ. Többek közt kazáncserére, az elektromos hálózat felújítására, a mosdók felújítására, és kültéri játszóeszközök beszerzésére jelentős összegeket fordítanak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a szeptemberi tanévkezdés megfelelő színvonalú legyen városunkban.
Mielőtt véget ér a nyár, ünnepeljünk együtt
Az augusztus 20-i önkormányzati ünnepségünkön a Fő téri parkban átadjuk Prof. dr. Horváth Ildikó államtitkár asszonynak a Budakeszi Díszpolgára címet, és ekkor kerül sor a Budakeszi Építészeti Értékeiért díjak, a Budakeszi Ifjúsági díj és a Budakesziért emlékérmek átadására is. Az ünnepségsorozat szombaton, augusztus 21-én folytatódik. Az Erkel Ferenc Művelődési Központ környezetében, a Kossuth Lajos utcát lezárva az Erdő utcáig Családi Nap Fesztivál lesz reggeltől egészen késő estig. Védettségi igazolványra nincs szükség, mindenkit szeretettel várunk!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket