Pátyon is fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A Magyar Örökség díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia 2013 decemberében hangversenykörúton szerepel Magyarországon. A 150 fős székelyruhás gyermek énekkar és fúvós-vonós zenekar budapesti, tatai, pátyi és pécsi fellépéseire hagyományaihoz híven gyertyafényes adventi hangversennyel készül. Budakeszi Páttyal közösen egy busznyi gyermeket szállásol el három napra. A pátyi fellépés mellett Budapesten a Móricz Gimnáziumban és a Mátyás-templomban is szerepel a Gyermekfilharmónia.

 

 

A Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia elsődleges célja a hagyományőrzés, a magyar kultúra megóvása és közösségteremtés a muzsikaszó és az éneklés ereje által.

 

A Gyermekfilharmónia rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron és télen külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra is utaznak. 2011. szeptemberében a Gyermekfilharmónia „Gyermekhangok Európáért” címmel koncertsorozatot tartott Európa nagyvárosaiban, és felléptek az Európa Parlamentben is. Idén a Külügyminisztérium meghívására a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott ünnepi koncertet a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az Országházban, a Szent Korona előtt.

 

 

Budakeszin 2009. decemberében lépett fel a Filharmónia, gyönyörű adventi koncertet varázsolt katolikus templomunkban. Már hagyománnyá vált a székely gyerekek befogadása városunkban, 2007 óta a Budapest környéki nyári és téli turnékon immár hatodszor vállalják budakeszi családok pár éjszakára a filiseket.

 

A Gyermekfilharmónia december 19-én érkezik az anyaországba, este a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, 20-án 14:00 órakor a Mátyás-templomban, majd este Tatán lép fel. 21-én 19:00 órakor Pátyon a Boldog II. János Pál pápa emlékére épült új katolikus templomban adnak gyertyafényes karácsonyi hangversenyt.

 

Környékünk koncertjei:

 

A hangversenykörút részleteiről a www.fili.hu oldalon tájékozódhat.

 

Berlinger Gábor

kurátor, Gyerekfiliért Alapítvány

 


Megosztom a cikket