Pályaorientációs nap a Budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziumban

Az iskola kezdeményezésére, szülői összefogással jött létre az idei pályaorientációs nap, ahol a diákok közel húsz szakterülettel ismerkedhettek meg, illetve karrierorientációs programon is részt vehettek.

A pályaválasztás nem egyszerű dolog. Régen sem volt az, de most talán még nehezebb a fiataloknak eligazodni a rengeteg szak és a csalogató külföldi lehetőségek között. Nem beszélve arról, hogy a szakmához vezető utat sokszor nem csak mi, hanem az apró véletlenek, a szerencse, a hirtelen jött lehetőségek határozzák meg.

A december 15-én tartott előadássorozat az eddigi pályaorientációs napokhoz képest nagyobb volumenű, közös kezdeményezés, amelynek sikere jól mutatja, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre. Az egyes szakmákat bemutató előadók egy része korábban a gimnáziumban tanult, így örömmel tértek vissza iskolájukba, hogy megosszák tapasztalataikat. Az előadókat a tanárok, illetve azok a lelkes szülők kérték fel, akik aktív részesei voltak a szervezésnek. A párhuzamosan folyó előadásokra a gyerekek már korábban feliratkozhattak érdeklődési  körüknek megfelelően. Többek között megismerhették az orvos, a különböző mérnökök, a közgazdász, a biológus, a vegyész, a tűzoltó, a régész, a zenész, a pszichológus, az informatikus, az idegenvezető és a hadtudományi szakma feladatait és a bennük rejlő lehetőségeket. Képet kaptak arról, hogy az egyes szakokra milyen tantárgyak fontosak majd,  miből érdemes emelt szintű érettségit tenni. Sokan kitértek az egyes szakmákhoz tartozó elhelyezkedési lehetőségekre és anyagi szempontokra is, ami valljuk be, minden diákot jogosan foglalkoztat.

A szünetekben a szülőknek köszönhetően finom süteményekkel, pogácsával és karácsonyi hangulattal vártuk az előadókat és a diákokat. Összességében egy jó hangulatú, tartalmas és mindenekelőtt nagyon hasznos délelőttöt töltöttünk együtt az iskolában.

Az első szülő–tanár szervezésű pályaorientációs nap a gimnázium életében nagyon jól mutatja, hogy ezzel az összefogással olyan lehetőséget sikerült teremteni gyermekeink számára, amely segíti őket életük egyik meghatározó döntésének meghozatalában. Köszönjük az előadóknak, a teljes tanári gárdának és a segítő szülőknek, hogy ilyen sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Reméljük, hagyománnyá válik!

 NSJG-SZMK

Megosztom a cikket