Őszi színes események a Nagy Gáspár Városi Könyvtárban

A Nagy Gáspár Alapítvány Kuratóriuma 2014-ben hozott határozata alapján a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat minden évben a költő születésnapjához, május 4-éhez kötődően adja át. Egy-egy olyan alkotó teljesítményét ismerik el, aki Nagy Gáspár költői-közéleti munkásságához, szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre.

Rendszerint a díjátadó ünnepséget Bérbaltaváron, a költő szülőházában kialakított emlékházban rendezik meg. Idén májusban a járványveszély miatt erre nem kerülhetett sor. A budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtárban szeptember 19-én szűk körben tartottuk meg az átadót. A Budakeszi és Vasvár városok önkormányzata, valamint a Tamási Áron Alapítvány által támogatott díjat idén Léka Géza költő, író, szerkesztő vehette át Monostori Imrétől, a díj kuratóriumának elnökétől. A díjazottat Nagy Gábor költő méltatta. A díjátadáson a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumának tagjai és Budakeszi város képviseletében Bakács Bernadett vett részt. Az ünnepség után a hajdani barátok, pályatársak felkeresték a költő szobrát.

Már szinte megszokottá vált, hogy október első napjaiban a könyvtárakra figyel az ország. 2020-ban két jelentős évforduló köré koncentrálódtak az események. 30. születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal került sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára, az Országos Könyvtári Napokra. A Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! projekt keretében – valamennyi korosztályra gondolva – több száz településen több ezer tartalmas, színes programmal várták az érdeklődőket.

A könyvtáros szakma a  hét során bemutatta a  könyvtárak sokszínű szolgáltatásait, azokat a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségeket, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, tartalmas szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak érdemi támogatást. Igyekeztünk minél több olyan személyt is elérni és megnyerni, akik életébe még nem épült be a rendszeres könyvtárlátogatás. A járványveszély miatt a biztonsági előírások maximális betartása mellett könyvtárunk négy eseményt szervezett. Október 6-án a budakeszi felmenőkkel bíró dr. Bednárik János néprajzkutató mesélt a Budakeszin a  19-20. században élő szokásokról és hiedelmekről.

A történelmi időutazás főként a húsvéttól adventig terjedő időszakot mutatta be. Október 8-án Berg Krisztián, aki könyvtáros végzettségű, de webfejlesztéssel és komoly digitalizálási projektekkel foglalkozik, tartott előadást „Miért nem Szent Grál az informatika, igazán milyen ismeretekre van még szükségünk?” címmel. Bemutatta azokat a lényeges képességeket, gondolkodásmódot, melyek szükségesek az informatika hatékony alkalmazásához, és rávilágított, hogy a könyvtárhasználat, az olvasás milyen képességeket, kulturális tőkét tud adni mindehhez.

Október 10-én túrázni hívtuk a szomszédokat. Közös túrára indultunk a nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, valamint a budakeszi könyvtár szervezésében. A két településről induló két csapat a Csergezán Pál-kilátónál találkozott, az Anna vadászlakig együtt haladt, majd mindenki hazafelé vette az irányt. Kiválóan sikerült a „csúcstalálkozó”, két irányból „támadva”, közösen meghódítottuk a Budai-hegység legmagasabb pontját, a  Nagy-kopaszt.

Még aznap, szombat este vendégünk volt Schäffer Erzsébet, publicista, író, újságíró, a Nők Lapja közismert szerkesztője. A  közönséget az EFMK nagytermében fogadtuk, hogy minél többen részesülhessenek az élményben. Az írónő az életről, titkokról, kalandokról, találkozásokról mesélt. Tetten érhettük nyíltságát, az emberek iránti bizalmát. Történetei gyönyörködtették a szívet-lelket, elgondolkodtattak, biztattak arra, hogy figyeljünk egymásra. A könyvtári napokkal párhuzamosan folyt a Fenntarthatósági Témahét, melyhez szintén csatlakoztunk. Néhány olvasónk és könyvtárosunk a Kossuth utcában és az utca folytatásában, az erdei út mentén összeszedte az elhullajtott szemetet.

a könyvtárosok

Budakeszi Hírmondó 2020. november 14. oldal.
https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/11/Hirmondo-2020-11-1.pdf

Megosztom a cikket