Országos díjazott a budakeszi Betlehem

A XXI. Országos Betlehemi jászol pályázaton, a szakmai zsűri a Budakeszin élő és alkotó M. Sarlós Erzsébet szobrászt díjazásra javasolta.

 

“Fontos feladatunk, hogy minél több értékes és izgalmas kezdeményezésnek helyet adjunk. A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással” – mondta Dr. Szeljak György, a Néprajzi Múzeum kommunikációs főosztály-vezetője XXI. Betlehemi jászol kiállítás megnyitóján.

Brückner Ákos Előd cisztercita rendi plébános a kölcsönösség fontosságára hívta fel a figyelmet. “Ilyen kölcsönösség lehet egy adjonisten-fogadjisten, kérem-köszönöm, férj-feleség egymásra figyelése, voltaképpen az Atya?Fiú?Szentlélek sem más. A kölcsönösség feloldja a türelmetlenséget, az elégedetlenséget, a megvetettség érzését; bölcs és bátorít, összetartozásunkat erősíti. Az alkotó és a közönsége is összetartozik.”

A rendezvény a díjátadásokkal folytatódott. Ennek során Budakeszi Város Önkormányzatának ajándékcsomagját, a Kossuth Kiadó Az impresszionizmus című kötetét, Pest Megye Önkormányzatának fotóalbumát, valamint a Witeg-Kőporc Kft. porcelánvázáját M. Sarlós Erzsébet budakeszi szobrászművész kapta.

Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere örömmel mondta: nagy megtiszteltetés, amikor budakeszi művész országos díjat vehet át. M. Sarlós Erzsébet két művét is díjazták. Az egyik egy hagyományos betlehem, nagyon sok apró részlettel, gondosan, anyai szeretettel kidolgozva. A másik címe: Égi jel, amely egy modern alkotás. Kék üvegen át szűrődik a fény, a tetején egy csillag arra hívja fel a figyelmet, hogy itt valami fontos dolog történt. A középen egy gyönyörű aranyforma: Szűz Mária és a gyermek. “Az égi jelek nagyon fontosak, sokszor eltévedünk. Jó, ha van egy útmutató, hova kell visszatérnünk” – fejezte be az alpolgármester asszony rövid értékelését.

M. Sarlós Erzsébet kérdésünkre elmondta: jóleső érzés, hogy másoknak is tetszenek művei. Büszkén szólt arról is, hogy jelenleg három helyen is kiállítják műveit. Ezek közül kiemelendő a római Piazza del Popolón lévő Santa Maria bazilikában egy 60 cm nagyságú szobor, amely a szent családot ábrázolja.

A sikerélmények további munkára ösztönzik, az alkotás öröme hatalmas pluszt ad az embernek. Vannak tervei, nagyobb volumenű alkotásokat szeretne a közeljövőben készíteni, főleg különleges anyagok kombinációjával.

Sok sikert kívánunk a tervek megvalósításához, és gratulálunk a jelentős díj elnyeréséért!

 

A Betlehemi jászol kiállítás 2015. január 11-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban.

 

Szabó Tibor Mihály

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket