Orosz István grafika a Bibó 100 kiállításon

Orosz István Kossuth-díjas grafikus írógéppel írt Bibó-portréja is tiszteleg a 18 kiállító művész között a 100 esztendeje született Bibó István jogtudós és politikus emlékének a leányfalui Aba-Novák Galériában.

Bibó István Budakeszin élő Kossuth-díjas grafikus személyében a 20. századi Magyarország legnagyobb demokrata politikai gondolkodóját tisztelhetjük, nevét viseli az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogász és politológus szakkollégiuma, mely a rendszerváltás során a Fidesz alapításának helye volt . 1956. november 3 és november 12 között a Harmadik Nagy Imre-kormány államminisztere. A november 4-én megindult katonai invázió idején felhívást intézett a magyar néphez,  hogy „a megszálló hadsereget vagy az általa esetleg felállított bábkormányt törvényes felsőségnek ne tekintse, s vele szemben a passzív ellenállás összes fegyvereivel éljen”. másfelől kérte a nagyhatalmak és az Egyesült Nemzetek támogatását. A parlament épületét november 6-án hagyta el, Expozé a magyarországi helyzetről címmel készített egy összefoglalást, majd egy tervezetet megoldási javaslattal, melyet eljuttatott az amerikai, az indiai és más követségekre. Miniszteri megbízatása hivatalosan november 12-én szűnt meg a kormány felmentésével. 1957 májusában letartóztatták, a halálbüntetéstől állítólag Nehru, indiai elnök személyes közbenjárása mentette meg. 1960-ban amnesztiával szabadult.
A Magyar Nemzeti Bank Bibó István Emlékérem, a Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg születésének centenáriumáról.
A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg. (Aba-Novák Galéria, Leányfalu, Móricz Zsigmond út 124.)

hegedüs ira

Kapcsolódó cikkeink:

Verseskötetéért végre már otthon is megdicsérték

Orosz István Kossuth-díjat kapott

Megosztom a cikket