Operatív törzs: Sikerült lassítani a vírus terjedését

A csütörtöki adatok szerint 261-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, egy nap alatt 35-el lett több az igazolt koronavírusos. Az eddigi 21 főről pedig 28-ra nőtt a gyógyultak száma.

Müller Cecilia országos tiszti főorvos a fent is leírt számokat ismertette először. Kiderült, nagy a forgalom a kórházakban már, sok fertőzött és fertőzésgyanús ember jelenik meg ezeken a helyeken. A gyanúval rendelkezőktől azonban azt kérte Müller, maradjanak otthon, és hívják a háziorvost. Ezt követően dönt a háziorvos infektológussal, járványügyessel, szükség van-e tesztelésre, kórházba szállításra.

A beteg ne menjen sehova, legfontosabb teendője, hogy otthon marad. Ugyanis ha kiderül, hogy mégis fertőzött, csökkenteni kell a kontaktusok számát. Az egészségügyi dolgozók pedig, ha használják a védőfelszerelést, minimalizálódik a fertőzési veszély. A maszkokról azt mondta, akinek ez biztonságérzetet nyújt, viseljen szájmaszkot, de az egészséges embereknek nem szükséges, ráadásul “önmagában nem elégséges”. Hozzátette Müller, a maszkot is helyesen kell hordani.

Maszk az egészségügyi dolgozók számára fontos, ezek közül a sebészi maszkok akkor használandók, ha a dolgozó nem kerül kapcsolatba fertőzöttel. Lakatos Tibor ezredes elmondta, ma is ülésezett az operatív törzs, megállapították, hogy az intézkedéseik hozzájárultak a vírus terjedésének csökkentéséhez, ill. az állampolgári viselkedés is hozzájárult mindehhez.

Házi karantént több mint 4700 alkalommal rendeltek el eddig, de felhívta a figyelmet arra, hogy sokaknak lejár hamarosan a kéthetes karanténja. A határokon nincs jelentősebb fennakadás.

hvg.hu

Megosztom a cikket