Operatív törzs: helyben dönthetnek az óvodák bezárásáról

Készül a kormányrendelet, amelynek nyomán a helyi önkormányzatok dönthetnek arról, hogy bezárják-e az óvodákat és a bölcsődéket – derült ki az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Közzéteszik a digitális oktatást segítő ajánlásokat, a Liszt Ferenc repülőtér bezárása nincs napirenden, fegyelmi vizsgálat zajlik az Olaszországból hazaérkező kamionost az országba engedő, az információ elhallgatására buzdító rendőr ellen, a hat új beteg között pedig nincs egészségügyi dolgozó.

Az operatív törzs arra kéri az ügyfeleket, hogy foglalt időpontra menjenek a kormányablakokba, hogy megelőzhessék a tumultus kialakulását, a kész okmányokat is postai küldeményként küldik ki – kezdte beszámolóját a szombati tájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, aki ismertette a betegséggel kapcsolatos adatokat is, beszélt a karanténba küldöttek számáról, a hat új betegről pedig elmondta, hogy van köztük kontaktszemély is. Elmondta, hogy az EMMI gondoskodott maszkról a háziorvosoknak, 3900-at már átvettek, további 1700 még kiadásra vár.

Lakatos után Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt. Orbán Viktor pénteken este jelentette be, hogy hétfőn bezárnak az iskolák, a részletek ismertetése várt a kormánytagra. Az oktatási javaslat tehát egy új tanrend bevezetése: az érvelés szerint az iskola nem bezár, hanem más módszerekkel dolgozik tovább. Az oktatási célú intézménylátogatást megszüntetik, otthoni tartózkodásra lesz szükség.

Azt javasolta, hogy a leginkább veszélyeztetett korcsoportot kíméljék a szülők, azaz ne a nagyszülőkre bízzák a gyerekeket, inkább a szomszédok, ismerősök segítségét ajánlják. Indokolt esetben az iskolák is biztosítanak kiscsoportokban gyermekfelügyelet. Ennek helyszínei nem csupán iskolák lehetnek. Hangsúlyozta, mindenképpen kiscsoportokat kell kialakítani, semmiképpen nem szabad 20-30 fős, közös tanulási csoportokat létrehozni, hiszen ha ilyenek alakulnak, akkor iskolában is maradhattak volna a gyerekek.

Maruzsa azt mondta, még szombaton közzéteszik a digitális oktatáshoz elkészült útmutatót, amelyben megfogalmazták azokat az ajánlásokat, amelyek segítségével a pedagógusok oktathatják a gyerekeket.

Az óvodákról és a bölcsődékről elmondta, hogy elkészül a jogszabály, amely alapján az önkormányzatok dönthetnek az óvodák bezárásáról. Ez várható intézkedés volt: Szentendre, Kaposvár és Salgótarján polgármesterei már a bejelentés előtt, a hatályos jogszabályokkal is dacolva jelentették be, hogy bezárják az óvodákat.

https://index.hu/…/az_operativ_torzs_szombati_sajtotajekoz…/
https://hirado.hu/…/elo-az-operativ-torzs-sajtotajekoztatoja

Megosztom a cikket