EMMI: Több ezer doboz maszk a háziorvosoknak

A kormány mindent megtesz a koronavírus fertőzések megelőzése, és az egészségügyben dolgozók kellő védelme érdekében.

Azok a háziorvosok, akik nem rendelkeznek a megfelelő szájmaszkokkal, a koronavírus járvány elleni hatékony védekezés érdekében az állami készletekből juthatnak hozzá, áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának március 14-i sajtóközleményében.

A tájékoztatás szerint az elosztás a megyei központi mentőállomásokon keresztül történik. Az elmúlt hetekben közel 3900 doboz maszkot vettek át a mentőállomásokon a háziorvosok, de még további 1700 doboz maszk rendelkezésre áll, a legtöbb Budapesten. A maszkot nemcsak személyesen, de több háziorvos nevében egy-egy kolléga meghatalmazással is átveheti.

Hétfőtől a háziorvosok átvehetik az eddigieken felüli, további 3 db speciális maszkot. Már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása az mentőszolgálat megyeszékhelyeire. Tekintettel arra, hogy a hetek óta érvényben lévő tisztifőorvosi eljárásrendben foglaltak értelmében, a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd az erre rendszeresített vonalon hívhatják a mentőket, így a háziorvosok, valamint az ügyeletes orvosok koronavírus gyanús betegekkel történő találkozása minimális.

Kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkokkal rendelkezzenek, és ezzel magukat is megóvják a fertőzéstől, így zavartalanul tudják folytatni a gyógyító munkát. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a mentőszolgálaton keresztül ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat, bár a háziorvosi működésnek feltétele a hasonló eszközök megléte.

Megosztom a cikket