Október 6-i megemlékezés Budakeszin

Október 6-i megemlékezés Budakeszin

Pest és Buda, valamint a környező helységek lakossága példásan kivette részét a szabadságharc első honvédzászlóaljainak kiállításából. A budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület a budai 2. honvéd zászlóalj hagyományát ápolja, amelynek toborzási Központja Buda volt, így Budakeszi lakossága is ide jelentkezett honvédnek, mondta az október 6-i megemlékezésen ’Sigmond Bertalan alpolgármester. Hozzátette, a szabadságharc fontos helyszíne volt Budakeszi. Tőlünk mindössze néhány méterre volt Nagysándor József tábornok főhadiszállása, innen indult meg a honvédsereg Budavár visszafoglalására, amely a magyar történelem egyik legdicsőbb eseménye.

Az alpolgármester úgy fogalmazott, az itt álló honvéd hagyományőrzőkön láthatjuk az említett kopott-fakult, barna atillát, amelynek – mint hallottuk – bő fél évszázaddal később is nagy becsülete volt. Megkérdőjelezhetetlen becsülete, hiszen az a hősies helytállás, amellyel honvédeink 1848-49-ben küzdöttek a hazáért, fél évszázaddal később is tiszteletet vívott ki magának.

A Városháza előtti rendezvényen ’Sigmond Bertalan Bibó István gondolatait idézte,„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” . Az alpolgármester úgy fogalmazott, a hősök mindig azok, akiknek a jelen megpróbáltatásaiban van bátorsága azt cselekedni, amit a haza megkövetel. Ma, 2020-ban a jelen hősei az orvosok és egészségügyi dolgozók, akik a koronavírus járvány elleni küzdelemben emberfeletti munkát végeznek. Ők, csakúgy, mint 48 vagy 56 hősei, felülemelkednek a félelmen, saját életüket és egészségüket kockáztatják, egy közösség: a nemzet érdekében.

A megemlékezésen és a Nagy-Sándor József Emlékháznál tartott koszorúzáson több intézmény vezetése, és helyi civil szerveztek képviselői is részt vettek.

Megosztom a cikket