Október 6. a magyar nemzet gyásznapja

Ma azokra emlékezünk, az aradi vértanúkra, akik hazánkért a legdrágábbat, az életüket adták. (…) Áldozatok és hősök is voltak egyben. Áldozatai annak a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját.
Hősök, mert mindazt, amit tettek, nem önös érdekből cselekedték, nem személyes érdek vezette őket! Az igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak, bár csak négyen voltak született magyarok.
Egymással összefogva küzdöttek az utolsókig, kitartottak a szabadság eszméje mellett, s ezzel a hősies helytállásukkal váltak a szabadság jelképévé.” – mondta ünnepi beszédében Dr. Dömötérné Papp Hargita, az Oktatási, Kulturális és Egészségügyi Bizottság elnöke a Nagy-Sándor József Emlékháznál tartott koszorúzásnál.
Ezt megelőzően a Nagy Sándor József Gimnáziumban kulturális műsorral emlékeztek az aradi vértanúkra az iskola diákjai. Ratkó József: Mégiscsak ők című versét, Blonski Lara, a Nagy Sándor József Gimnázium 11.a osztályos diákjának előadásában hallhattuk.
Ezt követően Budakeszi Város Önkormányzata és intézményei, a Nagy Sándor József Gimnázium, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a Széchényi István Általános Iskola, a Német Nemzetiségi Iskola, a Széchényi István Baráti Kör, a Borostyán Nyugdíjas Klub és a Budai 2. Honvédzászlóalj elhelyezték koszorúikat Nagy-Sándor József emléktáblánál.
A koszorúzás után Berlinger Gábor, a Budai 2. Honvédzászlóalj százados parancsnoka mutatta be az emlékházban létrehozott kiállítást, melyet kötetlen beszélgetés és vendégfogadás követett.
Méltó módon fejet hajtottunk hőseink előtt, s emlékeztünk, így erőt merítve bátor helytállásukból.

Csáky Zsófia

www.facebook.com

Megosztom a cikket