Október 23.

2011-ben történt:

Az 1956-os forradalom 55. évfordulójának tiszteletére, a Jobb Kor Polgári Egyesület által szervezett ünnepségen szentegyházi huszárok álltak díszőrséget. A 95 éves Placid atya rögtönzött történelemórát tartott az egybegyűlteknek.

 

?Történelmi felelősségünk az, hogy a mai nemzedék részére hitelesen tolmácsoljuk történelmünket!? ? jelentette ki Csuka Gábor (Jobb Kor Polgári Egyesület) nyitóbeszédében.

Oloffson Károly, Placid atya a Kádár rendszer alatt munkás, betegszállító, mosodavezető volt, akit papi hivatásától eltiltottak. 1945 előtt már bencés tanár, felszentelt pap volt. 1946-ban a Szovjet katonai bíróság elítélte 10 évre. A mai napig papi hivatásának megfelelően él.

?A Szovjetunióban, a Gulágban mindent megtettek, hogy tönkretegyenek. Most itt vagyok 95 évesen. És a Szovjetunió hol van?? ? kezdte viccelődve beszédét Placid atya.

?56 októberében megéreztük a szabadság ízét, de sajnos ez csak 12 napig tartott ?mondta komolyra fordítva a szót Placid atya. A Nyugat nem segített, a Kelet tönkretett. Most rajtunk múlik minden, hogy a szabadság ízét megérezzük! Önzetlen szeretetből mindannyiunknak azon kell fáradoznunk, hogy egymással szemben mosolygósak legyünk, hogy egymásnak segítsünk, hogy egymást megértsük! Nekünk kell azért tennünk, hogy hazánkban szabadság legyen! ? mondta Placid atya, majd a Jóisten áldását kérte Magyarországra.

A rubinmisés szerzetes áldással búcsúzott: ?Rubinmisés kegyelmeivel áldjon meg mindannyiótokat, családjaitokat, betegeiteket, ezt a községet, áldja meg a mi ellenfeleinket is és mindenekelőtt magyar hazánkat a mindenható Isten!?

Az ?56-os hősök emléktáblája előtt az emlékezés és köszönet virágainak elhelyezése után az ünneplő tömeg átvonult a Fő téri parkba, ahol a Wass Albert szobor újraavatása következett?

 

Balczó Kornélia

Képtár…

Megosztom a cikket