Október 23-a az egyik legtisztább és legegyértelműbb nemzeti ünnepünk

Az eseménysor világosan kirajzolja a jó és a rossz alaptípusát, és egyértelmű erkölcsi tájékozódási pontokat mutat. Tudjuk, kik álltak a barikád egyik és másik oldalán. És azt is tudjuk, hogy a novemberi véres napok kit hová sodortak: ki fordított köpönyeget, és ki tartott ki a végsőkig még a bitófa árnyékában is. – mondta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia.
A polgármester úgy fogalmazott:

„A Szabadság napja. Így emlékezünk ma a 66 évvel ezelőtti október 23-ra. Pedig utána nem szabadság, hanem egy emberöltőnyi rabság következett, és 1956 áldozata csak 1990-ben hozhatta meg a megváltást. Ez utóbbi időszakról egy másik híres kép is eszembe jut, amely szintén bejárta a világsajtót, és ma az egyetlen olyan magyar műalkotás, amely bekerült a híres londoni Tate Modern gyűjteményébe. Ez díszpolgárunk, Orosz István TOVARISI KONYEC című rendszerváltó plakátja. Egy jellegzetes, kövérnyakú, tányérsapkás orosz katonatisztet ábrázol, nekünk háttal, távozóban… a felirat magyarul: Elvtársak, vége! Az alkotás egy korszak szimbóluma lett. Gratulálok Orosz Istvánnak életművéhez és díszpolgári kitüntetéséhez!
Másik díszpolgárunkról, Dr. Bogos Krisztina főorvos asszonyról a mai napon az egészségügyi dolgozók mindenkor, minden körülmények között odaadó szolgálata jut eszembe. Van, aki az életével fizetett ezért, mint Tóth Ilona orvostanhallgató 1956-ban, sok egészségügyi dolgozó a koronavírus-járvány idején, vagy akár napjainkban az ukrajnai harctéren. Köszönöm főorvos asszony Budakesziért végzett munkáját nemcsak a gyógyításban, hanem a BEP-hez szakmai segítséget nyújtva a megelőzésben is. Gratulálok díszpolgári kitüntetéséhez!
A magyar nép rövid 12 napra kivívta saját függetlenségét. Az elszánt hazafiak úgy lázadtak fel a hatalmas szovjet birodalom ellen, hogy alig volt más fegyverük, mint a szabadság puszta szeretete. E 12 napnak mégis nagyobb jelentősége van a történelemben, mint más időkben akár egy évszázadnak. (…)
Hajtsunk fejet a nemzeti egység előtt, hajtsunk fejet a mártírok emléke előtt, a szabadságharcosok előtt. 1956 szellemiségét a megfélemlítés és megtorlás egy emberöltő alatt sem volt képes legyőzni, és végül elvezetett a magyar szabadsághoz.
Tisztelet a hősöknek!”

Az önkormányzat október 23-i ünnepsége az ’56-os hősök emlékművénél koszorúzással ért véget. Ezt követően a Jobb Kor Polgári Egyesület a Budakeszi Országzászlónál tartott ’56-os megemlékezést, melyen Melocco Miklós, Kossuth díjas szobrászművész mondott ünnepi beszédet, és az emlékezők elhelyezték a tisztelet koszorúit, virágait az Emlékkőnél.

Megosztom a cikket