Örkény emlékmű-telefonfülkét avattak Remeteszőlősön

A centenáriumi Örkény év zárórendezvényeként Remeteszőlős Község területén Örkény emlékművet avatott fel Halász János kultúráért felelős államtitkár.

 

 

 

 

 

Az emlékművet az író Ballada a költészet hatalmáról című novellája ihlette, ami egy költő verse által megérintett telefonfülke kalandjairól szól, amely végül a mai Remeteszőlős területén (“…a Hűvösvölgy utolsó házain is túl, Nagykovácsi községtől azonban jóval innen…”) nyer nyugalmat.

A Ballada a költészet hatalmáról nevet viselő emlékmű-telefonfülkében korabeli készülék segítségével a népszerű magyar író egyperceseit felvételről hallgathatják az emberek Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában.

 

Az Örkény Istvánra emlékező országos centenáriumi eseménysorozat zárásaként avatták fel a telefonfülkét. Elhelyezésének ötlete Oberfrank Páltól, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójától származik. A kezdeményezés mellé állt Remeteszőlős Község képviselő testülete, így az Önkormányzattal történt együttműködés révén kialakított,  a Remete-szurdoknál elhelyezkedő különleges telefonfülkét a kedves érdeklődők szabadon látogathatják.

 

Fotógaléria megtekintése itt.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket