Ökumenikus imahét 4. nap

Az ökumenikus imahét negyedik napján Filó Kristóf római katolikus plébános prédikációját hallhattuk a Budakeszi Református templomban. Az esemény ünnepi hangulatát a Zákányi Zsolt Református Vegyeskar emelte gyönyörű egyházi dalokkal.

 

A szentbeszéd előtt, János evangéliumából hangzott el, Jézus csodálatos feltámadását követő első, tanítványai előtti megjelenésének története.
A szentírási részlet egyik fontos mozzanata az, ahogy Jézus megszólította az elbizonytalanodott, szorongó és rettegő tanítványokat: ?Békesség nektek!? Kristóf atya körüljárta ezen egyszerű, de mégis rendkívül sokatmondó köszöntés jelentését és jelentőségét: Az ember lelkébe csak akkor költözhet békesség, ha békét köt minden embertársával, beleértve az üldözőit és ellenségeit is. Ha gyűlöletet táplálunk bármely embertársunk iránt, azzal csak a saját lelkünket mérgezzük, a saját békénket veszítjük el.
A napi evangélium másik fontos, és talán legfontosabb részlete, melyet a Plébános atya kiemelt, hogy mielőtt Krisztus kiárasztotta az apostolokra a Szentlelket ezt mondta nekik: ?Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket.?  Ezzel az egyszerű mondattal nyilvánította ki Jézus a kereszténység küldetését. Isten az emberekben szeretne továbbélni és minket bízott meg vele, hogy ezt az örömhírt továbbadjuk.   

Nagy Bertalan

 

További fényképek…

Megosztom a cikket