Nyugdíjas tanárok találkozója Budakeszin

Budakeszi mintegy 14 ezer fős lakosságából 23% (kb. 3500 fő) 60 év feletti, mondhatni nyugdíjas. Közülük először a pedagógusokat hívta baráti találkozóra a nemrég alakult Idősügyi Tanács.

 

A megjelenteket Farkas László, az Idősügyi Tanács elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy az önkormányzat kezdeményezésére 2013. június 3-án megalakult a Budakeszi Idősügyi Tanács. Tizenkét állandó tagja mellett 3 főt delegált az önkormányzat. Az eltelt néhány hónapban nagyon sokat dolgoztak: az alakuló ülés óta három ülést tartottak, megalkották a szervezeti és működési szabályzatukat, a 2014-es munkatervet, amelyben rögzítették: mikor, milyen rendszerességgel fognak ülésezni. Elsődleges feladatuknak tekintik a mintegy 3500 hatvan év feletti megszólítását. Alapvető céljuk: hidat képezni az önkormányzat és a város idős lakosai között. Próbálják őket bevonni a közéletbe, megpróbálják problémáikat felmérni, és javaslatokat tesznek azok megoldására.

Az Idősügyi Tanács szükségesnek tartja a rendszeres találkozást a város nyugdíjas pedagógusaival. Őket viszonylag könnyű összefogni, mert rendre, rendszerességre voltak szokva, és erre nevelték is mindig az ifjúságot. (Engedjen meg az Olvasó egy személyes megjegyzést: 1977-től 1991-ig magam is itt tanítottam kezdő tanárként. Nagyon sokat tanultam az itt jelenlevőktől; nemcsak a szakmát, hanem emberségből is leckét kaptam.) Azt is támogatandónak tartják, hogy létrehozzanak egy nyugdíjas pedagógus klubot. Szeretnénk, ha nem egyszeri alkalomról lenne szó, hanem rendszerességgel ismétlődnének ezek az események. Szeretnénk, ha az Idősügyi Tanáccsal is, és egymással is rendszeresen találkoznának.

A legtisztességesebb dolgok egyike, hogy s nyugdíjas pedagógusokat szólítsák meg elsőként, akik világ életükben ?szürke eminenciásként? szolgálták a társadalmat. Mindez összhangban van a város önkormányzatának idősügyi stratégiájával.

A nyugdíjas tanárok találkozója óta eltelt néhány nap alatt meglehetősen pozitív visszajelzéseket kapott Farkas László úr. Ezekből egyértelműen kitűnik, hogy a szóban forgó pedagógusok nagyon szívesen vennének részt ilyen, vagy ehhez hasonló találkozókon.

Nem véletlen, hogy éppen Erkel Ferenc születésének 203. évfordulóján ültek össze. Farkas László ugyanis a Budakeszin működő Erkel Ferenc Kamarakórus vezetője. ?Így sikerült a születésnapot összehozni a kórussal, illetve a nyugdíjas pedagógusokkal. A későbbiekben természetesen szeretnénk a nyugdíjas óvodapedagógusokat is bevonni a párbeszédbe.?

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, városunk polgármestere megköszönte az Idősügyi Tanács eddigi munkáját: ?Bízom benne, hogy a tanács munkája kisugárzik a település egyéb részeire is.? Szorgalmazta, hogy a nyugdíjas pedagógusok alakítsák meg klubjukat, amely megfelelő szervezeti kereteket biztosít a munkához, a programok megszervezéséhez.

?A pedagógiai munka a szép, lassú, hosszú esőhöz hasonlítható, ami jól megáztatja a földet és a benne lévő magocskákat. A magocskák aztán kihajtanak, termőre fordulnak.? ? mondta a polgármester asszony.

 

Több résztvevő kiemelte: nagyon örülnek a klub létrejöttének, így rendszeresen találkozhatnak a régi kollégákkal. Berlinger Józsefné megjegyezte: ?Egy kicsikét visszafiatalodik az ember.?

 

Szabó Tibor Mihály

 

A fotógaléria ide kattintva megtekinthető.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket