Megalakult a budakeszi civil kerekasztal

A képviselő-testület döntése alapján a polgármester asszony összehívta az alakuló Civil Kerekasztalt. A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzat és Budakeszi civil szervezetei között az együttműködést erősítse. Az alakuló ülésre meghívót kapott a 15 legnagyobb civil szervezet vezetősége és a képviselő-testület minden tagja.

 

Mint dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony elmondta, a képviselő-testület szeptember 26-ai ülésén döntött a civil kerekasztal megalakításáról. Eredetileg a 6 legnagyobb civil szervezetre gondoltak, később ez kibővült 15-re. Végül a Budakeszi Hírmondó hasábjain gyakorlatilag minden civil szervezet képviselőit meghívták.

Mintát a Pest megyében működő civil kerekasztal adta, amelynek megalakulását a megyei nagycsaládosok egyesülete kezdeményezte. Így a megyei önkormányzattal együttműködő, konzultációs fórum jött létre, ahol az értékek és az érdekek mentén kiválóan tudnak együttműködni. Kikérik a véleményüket nagyon fontos kérdésekben, megtárgyalják a megyében élők életminőségére vonatkozó javaslatokat. Nem szigorúan bizottsági rendszerben működnek: ha olyan téma van, ami a civil szervezeteket is érinti, összehívják őket.

Hasznos és jó kezdeményezés ez, reméljük, itt helyben, Budakeszin is hasonlóan sikeresen fog működni.

A civil szervezetek munkája gazdagítja városunkat, eddig is számos rendezvényen vettek részt közösen az önkormányzattal. Gondoljunk csak a Kopjafa és környékének rendezésére, az I. világháborús emlékműre, vagy a Segítő Szentek-kápolnára.

Az önkormányzat ? az utóbbi 3 évet tekintve ? támogatta a civil szervezeteket: 2011-ben, 1100 ezer forinttal, 2012-ben kétmillió, idén pedig 2,5 millió Ft-tal. A pénzeszközökön kívül infrastrukturális háttérrel is támogatják őket.

?Az együttműködésnek egyik fontos formája lehet, hogy a különböző pályázatokon közösen indulunk, egymás partnerei leszünk? ? mondta a polgármester asszony.

Fajtha Anitának, az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatójának ? látva a sok ismerős arcot ? déja vu érzése volt: 2009-ben már szó volt egy hasonló szervezet, a Közművelődési Tanács létrehozásáról, de végül is ez nem valósult meg. Kifejtette: a művelődési ház nem működhet jól civil szervezetek nélkül, viszont ez fordítva is igaz: a civil szervezetek jól működő közösségi ház nélkül nem sokat tehetnek. Az intézmény nyitott a civil szervezetekkel szemben, számos rendezvényüknek ad otthont, több esetben együtt tudnak pályázni.

A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére a polgármester asszony elmondta: a civil szervezetek kérésére lesz civil referens, létrehoznak egy közös levelezési listát, egy honlapot, ahol a programok könnyen követhetőek lesznek. ?A lakosság is nyer ebből a kezdeményezésből, hiszen az a célunk, hogy a budakesziek jól érezzék magukat, szeressék településüket, és ezért az önkormányzat is mindent megtesz.?

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket