Nincs leopárd a Budai-hegységben


2015. április 1-jén a WWF Magyarország közösségi oldalán napvilágot látott egy hír, mely szerint leopárdot láttak a Budai-hegységben, amely a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt terület. A hírt a WWF áprilisi tréfának szánta, amit később ugyanezen az oldalon nyilvánvalóvá is tett.

Ennek ellenére a Pilisi Parkerdő Zrt. központjába és a Budapesti Erdészethez az elmúlt két nap során több tucat lakossági telefonhívás és sajtómegkeresés érkezett az állítólagos leopárdveszéllyel kapcsolatban, hiszen a médiában nem mindenütt terjedt el a tréfára utaló, később kiadott információ.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tiszteli a WWF Magyarország természetvédelmi szakmai tevékenységét, de felhívja az áprilisi tréfa szerzőinek figyelmét arra, hogy a Budapest környéki erdőkben évente több tízmillió ember túrázik, kirándul és sétál, tájékoztatásuk felelősségteljes feladat, amely nehezen összeegyeztethető a szerdai tréfával. A közösségi média használata szintén nagy körültekintést igényel, mert az ártatlannak tűnő álhírek pánikot kelthetnek, melyet sok esetben nem a hírek szerzőinek kell elhárítaniuk.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a Budai-hegységben nem láttak leopárdot, az erdőlátogatóknak nincs mitől tartaniuk.

Lomniczi Gergely, szóvivő
Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztom a cikket