Német Nemzetiségi Horgász Emlékverseny

Horgászok versenye a Pogányi-tavon.

Az 1988-ban alapított Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület (Verein für Traditionsbewahrung) fennállása óta számos helyi, megyei, országos és nemzetközi programon képviseltette magát tánccsoportja, aranyfokozatú minősítéssel kitüntetett asszonykórusa és férfi dalárdája,
valamint fúvószenekara révén, nemzetiségi horgászversenyen azonban még sosem volt alkalmunk részt venni. Nagy meglepetés volt tehát, amikor meghívást kaptunk a Pogányi-tavon megrendezésre kerülő Heinek Ottó Német Nemzetiségi Horgász Emlékversenyre. A Hagyományőrző Kör elnöke, Ligetfalvi Károly kérése nyomán gyorsan össze is verbuválódott a három rutinos horgász alkotta csapatunk, és megkezdődött a lelkes készülődés.

A verseny előtti délutánon érkeztünk meg a pazar környezetben elhelyezkedő településre, ahol első utunk a tóhoz vezetett. Másnap hajnali 6 órakor Birkenstock Zoltán, a Pogányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelent 19 csapatot, ismertette a szabályokat, a versenyzők pedig elfoglalták a kisorsolt helyeket a festői szépségű tó partján, és megkezdődött a horgászat. Csapatunk hősiesen küzdött a tó sekély szakaszán, ám dobogós helyezést sajnos így sem sikerült kiharcolnunk.

Az eredményhirdetés kezdetén közösen elénekeltük a nemzetiségi himnuszt, majd kiosztották a díjakat, különdíjakat és emléklapokat. A verseny zárásaként a kitűnő halászlé mellett alkalmunk nyílt a vendéglátókkal beszélgetni a nemzetiségi léttel összefüggő élményekről és nehézségekről. Jó volt hallani, hogy az ország ezen, tőlünk távol eső pontján is hasonló megoldások születtek a kihívásokra, amelyekkel Budakeszin is nap mint nap szembesülünk.

A helyiek vendégszeretetétől és a verseny élményeitől feltöltődve azzal az elhatározással indultunk haza, hogy ide még biztosan visszatérünk, de bízunk abban, hogy a következő találkozásra nem kell jövő nyárig várnunk, hanem egy kórustalálkozó vagy esetleg a – 2022 januárjában reményeink szerint ismét megrendezésre kerülő – Sautanz versennyel egybekötött sváb disznótor fesztivál keretében Budakeszin üdvözölhetjük a pogányi német nemzetiség képviselőit.
Köszönjük a Pogányi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a meghívást, a Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Hagyományőrző Körnek és a Toyota Mayernek pedig a támogatást.

Budakeszi Hírmondó 2021 július

Megosztom a cikket