Nagyszombat – Húsvéti vigília

?Miért keresitek az élőt a halottak között? ? húsvét vigíliája szertartás a római katolikus templomban


 

A népi hagyományvilágra is kiható jellegzetes nagyszombati szertartás a tűzszentelés, illetve az új tűz kultusza. Sokféle változata, hagyománya alakult ki országszerte. A szentelendő tüzet a templom előtt vagy a templom mellett égették. A megszentelt tűz lángjainál vagy parazsánál gyújtották meg a templom hatalmas húsvéti gyertyáját.

Másik fontos nagyszombati szertartás a vízszentelés, egészen pontosan a templom keresztelővizének megszentelése.

 

A nagyszombati időjárás inkább emlékeztetett a karácsony körüli időre, sokan tették fel a kérdést: lesz-e idén fehér húsvét? Ennek ellenére sokan összegyűltek a húsvétvasárnap előtti hagyományos szertartásra.

A templom előtti kis téren meggyújtották a tüzet, a megszentelt tűzzel meggyújtották a gyertyákat, és a gyertyákkal bevonultak az elsötétített templomba, kezdetét vette a hosszú ceremónia.

 

Ezúttal több szentleckét és olvasmányt olvastak fel a ministránsok, majd az evangéliumot Szeleczky Csaba diakónus olvasta fel Szt. Lukács könyvéből.

 

Filó Kristóf plébános úr szentbeszédéből egy gondolatot emelnék ki: a húsvét nemcsak Jézus feltámadásáról szól, hanem az ember örök életéről is, amire meghívást kaptunk a keresztségben.

 

A régi, eredeti liturgia szerint az évben csak ilyenkor keresztelték meg a híveket. Az új liturgiai szabályok szerint ilyenkor felnőtteket keresztelhetnek, sőt a bérmálás és az első áldozás szentségét is kiszolgálják.

Az újonnan megszentelt keresztvízzel megtörtént a keresztelés, illetve a másik két szentség felvétele.

Bizony, éjfél jóval elmúlt (fél kettő volt már), amikor véget ért a maratoni hosszúságú szertartás.

 

 

Szabó Tibor Mihály

 

 

 

Fotógaléria megtekintése itt.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket