?Mutasd meg településedet Európának!?

Nagysanyisok Brüsszelben

Budakeszi Város Önkormányzata megkereste a Nagy Sándor József Gimnáziumot és felhívta az igazgatóasszony figyelmét egy Erzsébet-programon belüli pályázat lehetőségére. A megkeresést szorgalmas munka követte, melynek eredményeként a ?Nagysanyisok? Brüsszelbe utaztak.

Áfra Sándor tanár úr ismertette velünk az Erzsébet-program pályázatát, és mi azonnal lecsaptunk a lehetőségre. Feladatunk az volt, hogy prezentációt készítsünk városunkról, Budakesziről. Szerencsére a sok jelentkező közül sikerült bekerülnünk a legjobbak közé, és ezzel megnyerni az utazást Brüsszelbe.

Vasárnap a Népligetnél gyülekeztünk. Az indulás előtt még át kellett vennünk az Erzsébet-program felirattal ellátott táskákat, pólókat, kulacsokat és egyéb hasznos dolgokat.  Körülbelül 1460 km várt ránk, megállásokkal együtt 21 óra utazás. Elég fárasztó volt, bár a buszon vacsorát és reggelit is kaptunk, és gyakran tartottunk pihenőt, hogy kinyújtóztassuk az ?elmacskásodott? végtagjainkat. Az első hivatalos megálló Mariburgban, a hatalmas, gótikus stílusban épült Szent Erzsébet-templomnál volt, ahol megkoszorúztuk a program névadójának sírját. Délelőtt értünk Brüsszelbe, a szállásunkra. Egy rövid pihenés és a szobáink elfoglalása után indultunk is az angol nyelvű idegenvezetésre.  Megnéztük a falfestményeket a házak oldalán, a Maneken Pis-t, és a Csokoládé Múzeumba is ellátogattunk. Mindenkinek hatalmas élmény volt a ?belgacsoki-kóstoló?.

Másnap meglátogattuk az Európai Parlamentet, ahol megismerhettük az ott zajló eseményeket és még a képviselőkkel is találkozhattunk. Ezután meghallgathattuk a sajtótájékoztatót, ahol az Erzsébet-programról és miértjéről kérdezhettek az újságírók. Ezután néhány gyerektől interjút kértek, hogy megtudják, mennyire sikeres a program. A következő helyszín a Parlamentárium volt. Itt csak egy kis időt tölthettünk, mert tartani kellett a napirendet. A Leopold parkban ebédeltünk, majd délután bementünk Brüsszel szívébe, hogy vásárolhassunk. Vacsora után meglátogatott minket egy magyar diplomata, aki az Európai Parlamentben dolgozik. Elmesélte, hogyan került oda, milyen ott dolgozni, és hogy mennyit tanult azért, hogy idáig eljusson. A beszámolója után, akinek volt kedve, elmehetett éjjeli városnézésre, de sokan inkább úgy döntöttek, hogy a szállodában maradnak.

Másnap reggel metróval mentünk el a Mini Európába és az Atomiumba. Nagyon tetszett mindenkinek mind a két kiállítás. A Mini Európában Magyarországot a Széchenyi fürdő kicsinyített mása képviseli. Az Atomiumból gyönyörű kilátás nyílik a városra, és rengeteg hasznos információt olvashattunk arról, hogyan sikerült felépíteniük Brüsszelnek ezt a fantasztikus látványosságát. A kiállításokon a tájékoztató táblákat zömében angolul olvashattuk, de néhány információ magyarul is szerepelt. Este a hotelben vacsoráztunk, és utána egyből indultunk Magyarországra.

 

 

Másnap már itthon, a Tulip Inn Hotelben vártak bennünket meleg ebéddel. Búcsút vettünk az új ismerőseinktől, majd mindenki indult a saját városába.

A pályázatot készítették a Nagy Sándor József Gimnázium 10. b osztályos diákjai: Bereznai Stella, Boinitzer Barbara, Kerekes Tamás és a cikk szerzője Takács Anna.

 

Megosztom a cikket