Miniszterelnöki interjú élőben a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

Orbán Viktor elmondta, csaknem 5 millió vakcinát foglalt be Magyarország. A védekezésnél az emberek felelősségét hangsúlyozta. A migráció miatt ismét a libernyákokat emlegette.

A koronavírus-helyzettel kezdődött a Kossuth Rádió reggeli Orbán Viktor interjúja. A kérdés, hogy a legutóbbi Pápán talált gócpontot sikerül-e vajon körülhatárolni, meg lehet-e akadályozni újabb gócpontok kialakítását? Orbán erre azt mondja, minden nap reménykedéssel kezdődik, abban bízik, hogy az operatív törzs képes lesz erre. “Az operatív törzs folyamatosan dolgozik, lassacskán látni fogjuk a speciális egységet, ahol bevetünk.”

Ha feltűnik egy szuperfertőző, a kontaktkutatás mellett elkülönítés is lesz, erre speciális egységet állítottak fel. Őket péntek reggel mutatják be. Azt kéri, hogy ők is segítsék a védekezést.

Egy ország intelligenciaszintje dönti el a védekezés minőségét. A közjózanságnak van jelentősége.

Arra kér mindenkit, hogy a közjózanság jegyében ha beteg, ne menjen emberek közé, mert megfertőzi a többi embert. Ezért is fontos a konzultáció, azután könnyebben tarthatják be az intézkedéseket.

Az egység “jól néz ki”, tudományos-fantasztikus filmekben látható felszerelésük is van – mondja Orbán. Lesz egy nyilvános gyakorlat is.

Lesznek-e újabb korlátozások – kérdezi Nagy. A szabályozás felelőssége a kormányé, de az Alkotmány szíve közepe a “szabadság és felelősség” elnevezésű fejezet – mondja Orbán. Felelősséggel éljen mindenki a szabadságával. A kormány jó példával jár elől, ott van a tűzijáték esete. Jogilag megtartható lett volna, de belátják, ha összejön több százezer ember, olyan kockázat, amit nem szabad vállalni.

Nem jó dolog fertőzött, növekvő fertőzöttségű országokat név szerint említeni, de a szerdai kormányülésen kénytelenek voltak Spanyolországot átsorolni sárga jelzésű országba. A szomszédos országoknál is kell a különbségről beszélni. Stabil tudás van már, ha már utaznak az emberek, ne menjenek messzire, inkább csak a szomszédos országba. Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország biztonságos, a többi nem az.

Ezt a négy országos válasszák, ha kérhetjük.

Orbánt megkérdezte Nagy, kitől rendelt a kormány vakcinát. Ami a lélegeztetőgépekkel történt, nem vált az emberiség dicsőségére – mondja Orbán, ami az ázsiai reptereken történt, tanulságként megőrizzük, de nem kéne megismételni. Abban bízik, az emberiség rendezettebben fordul rá a második hullámra. A második hullámra meglesznek az egészségügy átalakításának lépései, ami a tökéleteshez közeli állapotot idézheti elő.

A vakcinát versenyben fejlesztik, több ország, gyógyszergyár, kutatóintézet dolgozik egyszerre. Egymást hajtják, másfelől, mikor kijön a vakcina, vitatni fogják, hogy ez a jó, vagy a másik lesz az, van-e mellékhatása vagy sem.

Arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy mikor az első vakcina megjelenik, szakszerű véleményt mondjanak a magyaroknak erről. Még hónapok telnek el, mire itt vakcina lesz. Amit lehet tenni, hogy az ember leadja a megrendeléseit, hogy ne kelljen megrohamozni a raktárakat.

Közel 5 millió vakcinát rendeltünk, az EU koordinálja a beszerzést, ott jelentkezett be Magyarország. Ha lesz vakcina, nálunk is lesz.

A migránsok miatt Orbán ismét “libernyákozik”. Nem minden migráns biológiai bomba, csak néhány, a baj csak az, nem tudjuk kik ezek, ezért potenciális fertőzőnek kell tekinteni mindenkit. “A libernyáokok” szemszögéből ez túlzó, de a magyarok szempontjából nem. Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is – mondta Orbán.

1,4 millióan töltötték ki eddig a nemzeti konzultációt, a kitöltési határidőt meghosszabbították augusztus 31-ig. Orbán mindenkit arra kér, töltse ki a konzultációt.

A júniusi ipari termelési adatokra kérdez Nagy, a számok emelkednek, az jó jel. Az ágazatoknak nyújtott segítségre is kérdez, most újabb 2 milliárdot szánnak a fesztiválszervezőknek. Miért van erre szükség – kérdezi. Orbán azt mondja, a számok tanulmányozásával kezd minden nap, elsőként azt nézi meg, halt-e meg valaki. A reparálhatatlan veszteség a haláleset. Vigyázni kell egymásra, különösen az idősekre.

A második szám, amit megnéz, a fertőzések száma. Mennyire emelkedett, van-e valami területszerűség, be kell-e vetni az egységet.

Harmadik szám a munkanélkülieké. Kétnaponta kap részletes adatokat az ITM-től arról, hogy áll a helyzet. Egy számra kell figyelni, a ténylegesen dolgozókéra. Ma többen dolgoznak, mint januárban, kevesebben dolgoznak, mint egy éve ilyenkor. 30-35 ezres hiányt lát még. Még nem sikerült annyi munkahelyet létrehozni, mint amennyit a vírus elpusztított. A különbség csökkent, de még nem tűnt el. Jó esély van arra, ha az ég nem szakad le, az ősz során eltűnik a különbség. Itt sem szeretne megállni.

2010-ben Orbán szerint azzal nyerték meg a választást, hogy 1 millió új munkahelyet vállalt be. 3,6 millió ember dolgozott akkor, azóta a kormány létrehozott 800 ezer munkahelyet, amit világrekordnak tart.

https://hvg.hu/itthon/20200807_Orban_vakcina_koronavirus

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/08/07/elo-orban-viktor-a-kossuth-radioban

Megosztom a cikket