Ministránsavatás Budakeszin

Immár egy évtizede, hogy a nagyböjti időszak elején, első vasárnapján ministránsokat avatnak egyházközségünkben. Idén erre március 9-én került sor.

 

Filó Kristóf plébános úr arra hívta fel a figyelmet, hogy minden közösségre jellemző, milyen ünnepei vannak. Gondolkodjunk el a mise közben, hogy az egészséges fejlődéshez szükséges, hogy ezek a fiatal fiúk közösséget alkothassanak ebben az emancipált világban. Örömmel mondhatjuk, hogy Budakeszin 70 ministráns fiú működik, messze többen, mint bárhol az országban. A nagyon fejlett, liberális Nyugat-Európában a fiatal fiúkat 6 éves korukban beíratják bentlakásos iskolába, kollégiumba, ott nőnek férfivá. Igen szigorúan nevelik őket, és értelmes, intelligens, a társadalom hasznos tagjaivá válnak. Tudják tisztelni és értékelni a női társaságot. Mikor néhány éve felvetődött egyesek fejében, hogy szüntessék meg a nádpálcát a kollégiumokban. Legtöbb szülőnek az volt a reakciója: akkor nem hozzuk ide gyerekeinket…

A ministránsok vezetője ezután ünnepélyesen kérte a plébános atyát, hogy fogadja be a legfiatalabbakat a ministránsok közé, akik már fél éve jelöltként készültek erre a jeles napra. Bebizonyították, hogy alkalmasak és méltóak az oltár szolgálatára. A plébános úr néhány mondatot mondott a legkisebbeknek: ?Ez a szent feladat sok feladat elé állít benneteket, korai felkelést. Szeretetet is kíván tőletek, nagy-nagy összeszedettséget, fegyelmet és figyelmet. Viseljétek minél többször ezt az egyenruhát, lehetőleg minden vasárnap. Nemcsak a ruhát öltitek magatokra, hanem magát Krisztust is. Bármerre jártok, az Ő evangéliumát kell hirdessétek akár ministránsként, akár diákként, akár szüleitek gyerekeiként.?

Az intő szavak után az ünnepélyes fogadalomtétel következett. A ministráns ruhák megáldása után a fiatalok ? a nagyobbak segítségével ? beöltöztek életükben először.

A következőkben Mayer Leventét ministránssá avatta a plébános úr. Végül 7 fiút ministráns vezetővé avattak. ?Egy éve foglalkoztok a kisebbekkel. Megtanultatok másokért felelősséget vállalni. Úgy kell viselkednetek, hogy példaként nézzenek rátok, akik rátok vannak bízva. Ne felejtsétek: a tetteitek beszélnek? ? adta meg az útmutatást Filó atya. Ünnepélyesen fogadalmat tettek a fiatalemberek.

Mivel az idő elszaladt, csak rövid szentbeszédet hallottunk. Visszautalva az evangélium szavaira, amelyben a Sátán háromszor kísérti meg Jézust. Nagy valószínűséggel mindez Jézus gondolataiban zajlott le. Nemcsak ekkor, hanem ezután többször is kísértette a Sátán Jézust. A nagyböjt idején kicsit több időt szánjunk magunkra, szembe kell néznünk önmagunkkal. Fel kell térképezzük magunkat, hova nem akarunk eljutni…

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket