Mindler Jánosné (1919 -2016)

2016 áprilisában elhunyt Budakeszi egyik legidősebb lakosa, a köztiszteletben álló Mindler Jánosné, lánykori nevén Deponte Klára. 97 évet élt. Temetése 2016. május 13-án, 15 órakor lesz a budakeszi temetőben.

 

Klári néni egész életét Budakeszin élte le, ugyanabban a Széchenyi utcai házban. Deponte János és Krénn Éva gyermekeként őslakos családban nőtt fel. Végigélte a II. világháborút, a csúfos kitelepítést és persze a sötét ’50-es éveket is. Dolgozott a Ganz gyárban is, majd ápolónőként a MÁV Szanatóriumban, onnan is ment nyugdíjba.

 

Férje, Mindler János (1914-1983) szintén budakeszi származású volt. A ’40-es évek elején esküdtek s két leánygyermekük született. János harcolt a világháborúban, és egy sérülés következtében egyik lábát elveszítette Németországban, ahol a háború után  csodával határos módon alkalma nyílott összetalálkozni kitelepített családtagjaival. Természetesen kint maradhatott volna, de felesége, Klári néni, leánya és nyilván Budakeszi miatt a szülőföldjét választotta. Klári néni drámaian mesélte el, hogyan is tért haza férje a hadifogságból, milyen is volt az az 1946-os nyári nap, amikor Mindler János egyszer csak betoppant, és „bekéredzkedett” egy lábbal. Megbecsült, szorgalmas emberként ismerték Budakeszin, aki lábprotézise ellenére szoba- illetve címfestőként dolgozott majdhogynem élete végéig.

A múlt iránt fogékony budakeszi fiatalok rendszeresen fel is keresték, hogy meséljen, mert Klári kifogyhatatlan forrása volt mindennek, amit városunk elmúlt csaknem százéves történelme kapcsán tudni érdemes. Hely- és emberismerete kiváló, humora és jókedve pedig legendás volt, a régi szokásoktól a régi ünnepeken és közmondásokon át mindent ismert és tudott, és ezt szívesen meg is osztotta az utókorral. A legszívesebben a ’20-as és a ’30-as évekről mesélt, arról a korról, aminek mára már ő volt az egyik utolsó hírmondója. Mondhatnánk: két lábon járó Budakeszi lexikon volt.

Isten nyugosztalja.

 

Huber-Szabó Lőrinc

 

Kapcsolódó cikk:

Mindler Jánosné 94 éves

Megosztom a cikket