Magyaroké…

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi előadása Budakeszin május 1-jén, a Városi majális forgatagát követően tekinthettük meg Csíkszereda méltán híres táncegyüttesének legújabb előadását.

 

„Kiváló alkalom a barátság erősítésére”

 

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes születése óta a „tűzcsiholó” szerepét vállalta magára, olyan küldetést választott, mellyel – önbevallása szerint – igyekszik a magyarság önazonosságát erősíteni, „azt a köteléket, amely összetart, örökség és érték”. A társulat több mint három évtizedes munkája során nemcsak hagyományokat őriz és tart fent, de folyamatosan jelen van az egyetemes magyar kulturális életben.

 

Az előadás előtt dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere és Antal Attila, Csíkszereda polgármestere mondott köszöntőt.

 

– Csíkszereda és Budakeszi testvérvárosi kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, az erről szóló szerződés 1997-ben köttetett – kezdte Budakeszi polgármestere. Mint mondta, két település kapcsolata nem csak az egymás városaiban rendezett kulturális összejövetelekben, cserediák-programokban vagy a nemzetközi pályázatokban való közös részvételekben nyilvánul meg, hanem a két város vezetése, intézményei, civil szervezetei, polgárai közti kapcsolatban, együttműködésben alakul, amely akár barátsággá is mélyülhet. – Csíkszereda polgármesterét barátként köszönthetem városunkban, és bízom benne, hogy ez a barátság a jövőben is megmarad. Ez a mai este is kiváló alkalom a meglévő barátság erősítésére – zárta szavait dr. Győri Ottilia.

 

Antal Attila először szívből jövő szeretettel köszöntötte anyák napján az édesanyákat és a leendő édesanyákat, szerencsésnek tartva, hogy épp erre az alkalomra esett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes budakeszi fellépése. – Itt mindig örömmel fogadnak minden csíkszeredait, minden székelyföldit – mondta a nyár eleji mandátumzárásra is készülő polgármester, és reményét fejezte ki, hogy utódja is sokat tesz majd a testvérvárosi kapcsolatok további mélyítéséért. Antal Attila örömmel nyugtázza, hogy nem csupán a városok vezetői szintjén van együttműködés, hanem az oktatási intézményeken keresztül a pedagógusok, szülők, gyerekek szintjén is. – Úgy érzem, a kisvárosoknak van a legnagyobb esélye megbirkózni a 21. század kihívásaival, amiből a civil szervezetek is aktívan ki tudják venni a részüket – fejezte be köszöntőjét Csíkszereda első embere.

 

A beszédek után láthattuk a Magyaroké c. előadást, amely a magyar népi zene és tánc mélyebb rétegeiből merített a közönség számára. Az előadás során többnyire olyan táncokat adtak elő, amelyeket az őket éltető, akár más nemzetiségű közösségek is fontosnak tartottak és tartanak megnevezni magyarnak. A műsor időben és térben bebarangolja az egész Kárpát-medencét.

 

Zenei szerkesztő: Kelemen László.

 

Rendező-koreográfusok: Szűcs Gábor és Fundák Kristóf.

 

Alkotótársak: Szűcsné Urbán Mária és Fundák Kaszai Lili.

 

Művészeti vezető, igazgató: András Mihály.

 

A táncosok tolmácsolásában a társulat tartalmas és szórakoztató időtöltést kínált a hiteles színvonalas népzenét és néptáncot kedvelő nézőknek.

 

bgy

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel is hamarosan megtekinthető lesz!

Megosztom a cikket