Megújulnak, hogy tovább szolgálhassanak a szentendrei-szigeti csáposkutak

Budapest ivóvize jelentős részben a szentendrei-szigeti vízbázisból származik. A Duna partjára telepített parti szűrésű kutaknak köszönhetjük, hogy a szolgáltatás biztonsága és folyamatossága mellett friss és egészséges vizet engedhettek otthon a csapokból. A biztonságot azonban fenn is kell tartani, sőt, lehetőség szerint még fokozni is! Akkor is, ha mind inkább extrém időjárási körülményekkel kell számolnunk.
A márciusban indított és 2023 őszéig tartó kútrekonstrukciós program éppen ezt a célt szolgálja. 1,5 év alatt a 115 szentendrei-szigeti csáposkút több mint fele, 60 teljes felújítását végzi leányvállalatunk, a Duna-Kút Kft. Ezek a jellemzően a ’70-es és ’80-as években épült, acélaknájú törpe csáposkutak az elkorrodálódott, régi szénacél csápok helyett újakat kapnak, de a teljes gépészet, így a szivattyú- és elektronikai rendszer is megújul. Végső simításként pedig a különböző elemek korrózióvédelmét és a kútakna új, cementbázisú bevonatát készítik el. Egy-egy kút felújítása nagyjából négy hónapig tart: a munkálatok jelentős részét az új csápok elhelyezése teszi ki, ez a munkafolyamat akár 5 hétig is eltarthat.
Bár az előző 15 évben is folytak már kútfelújítási munkálatok, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt évente csupán 2–5 kút születhetett újjá, és 25 kút tisztítását tudták elvégezni. Most a „Budapest ivóvízellátó hálózatának fejlesztése” KEHOP 2.1.5 projekt más létesítmények korszerűsítése mellett erre a munkára is lehetőséget teremtett.
A felújítás eredményeként szélsőségesen alacsony dunai vízállás esetén mintegy 50 000 m³/nap kapacitással növekszik névleges víztermelő kapacitásunk. A szigeten található kutak a felújítás után akár napi 6 000-8 000 m³ víz kitermelésére is alkalmassá válnak, a biztonságos üzemeltetés érdekében azonban a kútsort továbbra is egyenletes terheléssel üzemeltetjük. A természet és a kutak szűrőrendszere együttesen tisztítja ivóvíz minőségűre a Duna vizét.

www.facebook.com/fovarosivizmuvek

Megosztom a cikket