Megújul a művelődési ház környéke – Takarékoskodik a Nagysanyi, és Erna

15 éve város Budakeszi, 25 éves az önkormányzatiság, tízéves testvérvárosi kapcsolatok – évfordulók jellemzik a 2015. év nyarát településünkön. Emellett hétköznapi sikerek, és más megemlékezések is okot adtak az emlékezésre, közösségi összejövetelekre. Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia a Buda Környéki Televíziónak adott interjút ezen alkalmakból. Írásunk a beszélgetés szerkesztett változata.

 

24. alkalommal rendeztük meg a családi fesztivált, ami idén különleges alkalom volt. Tizenöt éve nyerte ugyanis el Budakeszi a városi rangot, erre szerettünk volna emlékeztetni. Huszonöt éve volt Magyarországon az első szabad választás a ’89-es rendszerváltást követően, akkor alakult ki az önkormányzati rendszer. Erre is szerettük volna felhívni a lakosság figyelmét egy kötetlen rendezvénnyel. Budakeszinek fontosak a saját rendezvényei, hiszen az önkormányzati élet lényeges feladata a közösségépítés is – mondta a polgármester. Ezt a célt szolgálja – többek között – a Családi Nap Fesztivál is, amit immár harmadszor a Farkashegyi repülőtéren tartottunk. Korábban a Fő utcai parkban rendeztük meg ezt a családias kis eseményt, mostanra viszont

kinőtte magát a fesztivál. Farkashegyen lehetőség van repülőgép-bemutatókra is, és más olyan attrakciókra is, amit a Fő téri park már nem bírna el, sem a zaj, sem a szennyezés, sem a látogatók számának növekedése miatt. Ezért gondoljuk azt, hogy a repülőtér hosszú távon is jobb megoldás. Eddig többnyire jó visszajelzéseket kaptunk. Természetesen mindig lehet találni apróbb hibákat, amelyeket

a következőkben ki fogunk javítani – tette hozzá dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia.

 

Idén ünnepeltük a lichi testvérvárosi kapcsolat tízéves évfordulóját, onnan 44 fős küldöttség érkezett. Ünnepélyes keretek között erősítettük meg a testvérvárosi szerződést. Ennek az ünnepélyes pillanatnak voltak részesei, tanúi a másik testvérváros, Csíkszereda hozzánk látogató vendégei. Minden városnak fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, hiszen ezzel nemcsak baráti, rokoni, hanem kulturális, sport és más területeken is

gyümölcsöző együttműködést tudunk teremteni.

 

Egy komolyabb konferencia megszervezésével is szeretnénk megemlékezni az önkormányzatiság 25. születésnapjáról: idén október 3-án, délelőtt 10 órai kezdettel a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban neves előadókkal rendezünk konferenciát.

Az önkormányzat ugyanis minden településen átszövi az élet minden területét, fő szervező erő. A segélyezéstől, a településfejlesztésen át a rendezvények szervezéséig sok szegmensben ott van az önkormányzat munkája. Erre is szeretnénk a lakosság figyelmét felhívni.

 

 

Fontos ügyünk a helyi építési szabályzat, a településszerkezeti terv elfogadása. A képviselő-testület sokat dolgozott a tervek módosításán, hiszen több településfejlesztési kérdést is előkészítettünk, ami természetesen bevételt jelenthet az önkormányzat számára a későbbiekben.

Az alapelv az, hogy egyszerűbb, átláthatóbb, lakosságbarát szabályrendszer szülessen. Eddig az eligazodás sem volt könnyű, most egy sokkal világosabb anyagot szeretnénk elfogadni.

 

 

A művelődési központ és környéke komoly változások előtt áll. Több ingatlant is felvásároltunk. Minden korábbi testületnek is célja volt, hogy a központ és környezete rendezése megvalósuljon, hiszen a város központjában lévő terület méltatlan állapotban van. Arra törekszünk, hogy egy olyan megújult városközpontot hozzunk itt létre, amit a lakók is szeretnek. Emellett bevételt és munkahelyeket teremtő beruházás is lehetne. A cél: új művelődési központ és könyvtár építése, emellett gazdasági és szolgáltató egységeket, valamint lakóépületeket is szeretnénk építeni. Hatezer négyzetméter áll rendelkezésre. Ha a telekegyesítések is megtörténnek, akkor indulhat a tervezési, közbeszerzési eljárás.

Még mielőtt bármibe is belefog az önkormányzat, előtte kikéri a helyiek véleményét.

 

 

150 millió forintot nyert a város energetikai pályázaton. Ezt az év végéig kell megvalósítanunk. Nagyon szoros a határidő, hiszen az összes vállalkozási szerződést meg kellett kötnünk augusztus 31-éig, és a pénzügyi elszámolással is készen kell lennünk idén december 31-ig. Két közintézmény újulhat meg: a Nagy Sándor József Gimnázium és a Czövek Erna Zeneiskola. A beruházás elsősorban a nyílászárók cseréjét, szigetelést és tetőcserét jelent. Ez elsősorban a gimnázium életében igényel komolyabb szervezési munkát, hiszen az oktatás már folyik. Az oda járó tanulóknak, a tanári karnak a segítségét és megértését kérjük.

A zeneiskolában is nagy munka kezdődik. A szervezés itt is döntő, hiszen délelőtt az általános iskolások, délután a zeneiskolások járnak oda. Úgy látom, rugalmasak a kollégák, eddig sem volt komolyabb gond az ilyen jellegű munkák során.

 

Emellett a Pitypang Sport Óvodában két új csoportszobát építünk. Itt talán nem annyira sürgető a határidő. Bízunk benne, hogy tavaszra készen lesz a beruházás, a határidőket tartani tudjuk.

 

 

 

Nyári díjeső


A nyár folyamán több díjat is kiosztottunk Budakeszin. Többet, mint más településeken szokásos. Fontos számunkra, hogy mások munkáját – legyen az virágosítás, egy szép ház felújítása, egy élet szakmai munkája – elismerje a közösség. A város szellemiségét is jelzi, hogy megbecsüljük, elismerjük az itt élő polgárokat. Felhívjuk egyúttal a többiek figyelmét is arra, hogy ezen a településen ilyen kiváló emberek élnek. Vegyék tehát figyelembe akár az ő munkásságukat is a saját életük során.

 

 

Fejlesztések


Több felújítás is megvalósult a nyár során. Nagy örömünkre, a Kert utcai hidat átadták. Nagyon szép lett, sokkal korszerűbb és biztonságosabb, mint a korábbi. Ezzel Makkosmáriára közlekedőknek egy másik irányból is lehetővé tette a településrész megközelítését. A makkosi utak rendbetétele is megkezdődött, de a csapadékvíz elvezetése nem megoldott. Ennek érdekében az ősz folyamán hoz döntéseket az önkormányzat. Nyilvánvaló, hogy az elkészült, felújított utak megvédése is fontos a csapadékvíz romboló hatásától.


Az Etheles parkban lakóingatlanok céljára sikerült értékesíteni az összes telket. Már az előző önkormányzati ciklusban elkezdtünk ennek a területnek a fejlesztésével foglalkozni. Volt olyan elképzelés, hogy abban az állapotában adjuk el, amilyenben van, majd a vevő fejleszti. A képviselő-testület és én is úgy gondoltam, hogy ezt az önkormányzat is megteheti, így minden ebből fakadó haszon a várost illeti. Jelenthetem: ezt az önkormányzat meg tudta valósítani. Átminősítettük ezt a területrészt lakótelkekké, és csak a polgármesteri hivatal tevékenysége során sikerült értékesítenie mind a 10 telket, így ebből az önkormányzatnak mintegy bruttó 260 millió Ft bevétele származik, amit fejlesztésekre fordíthat. Ez  jó előpélda arra, hogy vannak olyan típusú üzleti vállalkozások, amiket meg tud valósítani egy önkormányzat. Nem kell hozzá beruházót keresni, ingatlanfejlesztőkkel együtt dolgozni.

Ezért is vág bizakodóan az önkormányzat a művelődési központ fejlesztésébe úgy, hogy – a jelenlegi elképzelések szerint – nem lesz külön beruházó, annak érdekében hogy minden bevétel a város kasszájába kerülhessen. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a későbbiek során nem lesz szükség tőkebevonásra. A szerk.)

Az előző ciklusban kétszer is hasznosítási pályázatot írtunk ki a művelődési ház és környékének rendezésére. Soha nem jutottunk olyan megegyezésre a befektetőkkel, ami valóban az önkormányzat érdekét szolgálta volna.

Az Etheles parkról esetében mindent megteszünk annak érdekében, olyan megoldása szülessen, ami bevételt jelent az önkormányzatnak, és munkahelyeket teremt a lakosság számára ? fejezte ki reményeit a polgármester.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket