Megmentett fák Budakeszi határában

A budakeszi örökerdő besorolású tan-bükkös sok öreg fája megmenekült a természetismereti oktatás javára!

Tavasszal Gábor Emese mikológus túravezető Budakeszi természeti értékeiről írt egy mesekönyvet Álomvölgy rejtélye címmel, melynek egyik ikonikus helyszíne a Szent Mihály-szikla melletti bükkös. A szerző épp iskolai gyermekcsoportot vezetett a helyszínre, amikor fakitermelést előkészítő jelzésekre lett figyelmes.
Kezdeményezésére Dr Győri Ottilia polgármester asszony a Pilisi Parkerdő Zrt Budapesti Erdészete képviselőivel terepbejáráson vett részt a Budakeszi Megyei út közeli 100 éves, gyönyörű bükkös ügyében.
Gábor Emese kérte, hogy a Szent Mihály-szikla kultikus hely közelében lévő bükkös ne kerüljön túlzott megritkításra, mivel a helyszín nagyon közel van Budakeszi lakott részéhez, így egy tanórán belül elérhető és könnyen szemléltethető az iskolások számára, hogy milyen egy igazi bükkös.
A PPZRT képviselői elmondták, hogy a területen egy többkorú bükköst terveznek, amely minden szempontból a legelőnyösebb és hajlandóak az ösvény közelében átjelölni a kivágásra ítélt fákat.
A bejárás eredményeként ma, november 8-án a bükkös vágásra ítélt fái közül számos ösvény melletti faóriás hagyásfa jelzéssel lett ellátva, így megmaradt a természetismeret oktatás javára.
Budakeszi nevében köszönjük a PPZRT vezetőségének és dolgozóinak a segítő együttműködést, hogy iskolásainknak még sokáig bemutathassuk az amúgy is ritkulóban lévő bükkerdő típust és, hogy ezen történelmi helyen a lakosság igényeit szem előtt tartva jártak el !
Az alábbiakban közöljük a fajelzések jelentéseit.

Rózsaszín vonal: kivágandó fa (mivel túl sok az egykorú fa, nem tudnak a csemeték felnőni fény hiányában, ezért szükséges)
Zöld csík: hagyásfa (mely mindig ott marad, nem vágható ki)
Kék H betű: biotóp fa (marad, lábon fog elhalni, harkály stb, gombák élőhelye)
Fehér csík: terület szélét jelzi
Zöld pötty: megfigyelés alatti fa, hogy megmaradjon-e hagyásfának.

https://www.facebook.com/budakeszi.termeszeti.ertekei/posts/2942658189281365

Megosztom a cikket