Mayer Szörp

Tartósítószer-mentes szörpök – prémium minőségben. Galajda Pétert, a családi vállalkozás alapítóját kérdeztük a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Miképpen jut egy család arra az elhatározásra, hogy természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes szörpöket gyártson, prémium minőségben?

Igazából először saját éttermünkbe kerestünk jó minőségű, adalékanyagmentes szörpöket, de sokáig nem találtunk. Így arra jutottunk, hogy elkészítjük magunknak. Először a saját konyhánkban főztük, és annyira ízlett a vendégeknek, hogy PET-palackban hordták haza. Egy idő után már húgomnak is be kellett segítenie. A sok pozitív visszajelzés után úgy döntöttünk, hogy édesanyámék családi házának alsó szintjét átalakítjuk szörpüzemmé, és kicsit komolyabban elkezdünk foglalkozni a szörpfőzéssel. Ekkor szállt be anyu is, azóta pedig a család apraja-nagyja kiveszi részét a munkából. A kezdetektől arra törekszünk, hogy a lehető legmagasabb minőségben készítsük el a szörpöket, ezért merjük a család nevét is a palackokra írni.

Hogyan sajátították el az ehhez szükséges szakértelmet? Tartósítószer nélkül hogyan lehet ezeket a szörpöket tartósítani? Ez komoly gépi felszereltséget és laboratóriumi körülményeket is követel. Nem volt önök előtt kitaposott út ezeknek az akár „házi szörpöknek” is nevezhető termékeknek a gyártásához. Sok kísérlet előzhette meg a fogyasztói piacra kerülésüket!?

Igen, rengeteget kísérleteztünk, sőt kísérletezünk a mai napig is, és ez alatt az idő alatt szereztük meg a szükséges tudást. Kitaposott út tényleg nem volt, de ennek utólag örülünk is, mivel akkor biztos, hogy sokszor a könnyebb, olcsóbb utat választjuk, és akkor soha nem jutunk el idáig. A szörpöket hőkezeléssel tartósítjuk, és – mivel nem  használunk tartósítószert – kiemelten kell figyelnünk a tisztaságra is, a legkisebb technológiai hiba is a szörp megromlásához vezethet. Hagyományos módszerekkel dolgozunk, így extra komoly gépekre nincsen szükségünk, de ami van, abból megpróbáltuk a legjobbakat beszerezni.

A leginkább keresett gyümölcsszörpök a málna, eper és a meggy olyan bogyós gyümölcsök, melyek nagyon érzékenyek az időjárásra, a felmelegedésre és elég húzós az áruk is. Nem okoz nehézségeket a beszerzésük, főleg ha kifogástalan minőségű, friss alapanyag szükséges a gyártáshoz?

Az egyik legnehezebb feladat a megfelelő alapanyag beszerzése, és a folyamatos áremelkedést is nagyon nehéz lekövetni. Az egyik komoly tervünk a jövőre nézve, hogy olyan termelőkkel szerződjünk, akik nekünk termesztik a megfelelő fajtájú gyümölcsöket.
Ehhez azonban ki kell még építenünk a megfelelő hűtőkapacitást, hogy tárolni is tudjuk az alapanyagokat.

Ezek a gyümölcsszörpök csak hígítható szirupként készülnek?

Igen, úgy gondoljuk, hogy így gazdaságosan és környezetkímélő módon juthatnak el szörpjeink a vásárlókhoz. Éttermi partnereink is örülnek, hogy nem kell a rengeteg göngyöleget kerülgetniük és plusz hűtőszekrényeket üzemeltetniük. Egy szódagéppel kis helyen meg tudják oldani a teljes üdítőital választékukat.

Prémium minőségű termékeikkel nemigen találkozni hétköznapi bevásárlásaink során. Inkább a felsőbb kategóriás vendéglátásban lehet őket megtalálni?

Igen, partnereink legnagyobb részét jelenleg is a magas minőségre törekvő vendéglátóhelyek adják. Mindig nagy öröm és büszkeség nekünk, ha be tudunk kerülni egy ilyen helyre. Nagyon hasznos visszajelzéseket kapunk tőlük, amiket be tudunk építeni
a termékfejlesztésbe. Egyre több delikát boltban is megtalálhatóak szörpjeink, és szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések. Nemrég elkészült saját webshopunk is, így egy futárszolgálat segítségével már az ország egész területére tudunk szállítani.

Öt év kemény munka után tehát elismert, keresett márka lett a Mayerszörp a hazai vendéglátóhelyeken?

Szeretnénk azt gondolni, hogy igen, de még rengeteg munkánk van addig, hogy tényleg országosan ismertek legyünk.

A klasszikus gyümölcsízek mellett, egyéb izgalmas ízek is megjelennek kínálatukban?

Igen, készítünk például gyömbér- és levendulaszörpöt is, sőt jegesteakivonataink is vannak. Ezeket igazi szálas teából készítjük, csak jeges vízzel kell felönteni, és kész is a top minőségű jegestea, szörpökkel kombinálva pedig izgalmas ízeket lehet kreálni.
Nagy kedvencek például a gyömbéres zöld tea vagy a málnás feketetea. Legizgalmasabb talán a nagymarosi csilitermelő barátommal, Gabkóval közösen összerakott csilis málna. Ennek akkora sikere van, hogy már tervezzük a következőt, ez egy orange habanerós mangó lesz.

Szörpjeik remek kiegészítői lehetnek a mocktail (alkoholmentes koktél) italoknak is.

Igen, nagyon sokan ízesített limonádét is készítenek belőlük, sőt egyre többen használják alkoholos koktélokhoz is. Téli időszakban pedig a forró változatok nagyon kedveltek.

Készül valamilyen újabb különlegesség is mostanában a Mayer család boszorkánykonyhájában?

Szerencsére az étterem révén látjuk a vevői oldal igényeit is. Az utóbbi időben nagyon divatba jött a gin tonik, rengeteg új magyar kézműves gin készül már kiváló minőségben. Azonban, ha valaki nem fogyaszt alkoholt vagy éppen vezet, akkor kimarad ebből az élményből. Nekik készülünk egy „alkoholmentes ginnel”. Egy kis finomítás még hátravan, de hamarosan elérhető lesz.

 

 

 

 

 

Megosztom a cikket