Március 6-án még mindig nincs költségvetése Budaörsnek

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. február 27-ei ülésén nem tudta tárgyalni a költségvetési előterjesztését. Az okokról és más, fontos kérdésekről faggatta a Buda Környéki Televízió riportere a résztvevő képviselőket.

 

Sánta Áron, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: mivel a Német Nemzetiségi Önkormányzat nem tárgyalta a tervezetet, így az egész képviselő-testület sem tehette ezt. Ezen kívül rengeteg módosító javaslat érkezett, s a Pénzügyi Bizottság még ezekről nem mondott véleményt. A költségvetési tervezet legfontosabb szempontja a működőképesség fenntartása. Ezzel nincs is gond, az adóbevételek átrendezéséből plusz 800 M Ft-tal jól fognak kijönni, majdnem 4 Mrd Ft jut idén fejlesztésekre, beruházásokra. A legjelentősebb beruházás a Farkasréti Úti Óvoda építése lesz, aminek a közbeszerzési pályázata kiírását most fogadták el. 330 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre (tervezésre, előkészítésre) a város közlekedési problémáinak megoldására.  A költségvetés fő összege 16 Mrd Ft.

Wittinghoff Tamás polgármester úr megerősítette, hogy a település költségvetése stabil, a bevételek fedezik kiadásaikat. Hosszú évek jó gazdaságpolitikája fejeződik ki abban, hogy saját erőből fenn tudnak maradni. Utak, közműépítések természetesen várhatók, de látványos, nagy beruházásra nem lehet számítani.

Az állami adósságátvállalással kapcsolatban Sánta Áron elmondta: ?Nagyon udvarias gesztus az államtól, hogy egy ilyen településtől is 40%-ot átvállal, akinek erre igazán nincs szüksége.? Ez év június 28-áig háromoldalú megállapodás (bankok, önkormányzatok, állam) fogja rögzíteni a részleteket. Elemi érdeke a városnak, hogy számára a legelőnyösebb szerkezetben adja át a hiteleket az államnak. Nem kérdéses, hogy először a svájci frank alapú hitelektől érdemes megszabadulni.

Molnár Gábor alpolgármester megerősítette: Budaörs eddig is tudta adósságát finanszírozni. Bár a város 41,8%-ot szeretett volna, végül is az állam a törvényben rögzített alsó értéknél, 40%-nál maradt, ami 2,720 Mrd Ft. És ezért a településnek külön kötelezettségeket nem kell vállalnia.

Nagyon sokakat érdeklő kérdés a közösségi közlekedés átalakítása: május 1-jétől a Volánbusz veszi át az agglomerációs községek autóbuszjáratainak üzemeltetését. Sánta Áron szerint a tárgyalásokon már tisztázódott, hogy a busz kék marad, nem lesz első ajtós felszállás (ami jelentősen megnövelné a menetidőt), a jegyek, bérletek ugyanazok maradnak. A volánbusz új ajánlatot fog tenni, ami várhatóan kevesebb összeget fog kitenni, mint a jelenlegi.

A riporter kérdésére Czene István alpolgármester bejelentette: a Budaörsi Játékszín új igazgatója Frigyesi István lesz. (Zárt ülésen tárgyalták a képviselők a Budaörsi Játékszín vezetésére beérkezett 13 pályázatot. Hosszas vita előzte meg a döntést. Frigyesi András rendező ? aki a Budaörsi Passió német nyelvű előadásait rendezte a Kőhegyen ? kapott végül nyolc szavazatot. A pályázók között volt Salamon Suba László jelenlegi igazgató is, aki 6 szavazatot kapott.) Frigyesi pályázata volt a legjobb. Értékelvű színházban gondolkodik, magas szakmai színvonalat ígért, darabválasztása a budaörsi nézők igényeit fogja tükrözni.

Császárné Kollár Tímea jobbikos képviselő javasolta: hasonlóan a környékbeli településekhez, Budaörs is tűzze ki a székely zászlót a Városházára. A képviselők nem szavazták ezt meg, de a Templom téri kifüggesztésnek nem lehet akadálya. ?Ne úgy segítsünk a határon túliaknak, hogy nekik abból bajuk legyen!? ? vélekedett Wittinghoff Tamás.  Szintén a Templom téren lesz egy Trianon-emlékmű, amellyel kapcsolatban a polgármester úr elmondta: az emlékmű ne legyen megosztó, ne használjon olyan szimbolikát, amely bárkit is sért.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Megj.: Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. 03. 07-ei rendkívüli ülésén tárgyalta a költségvetést és el is fogadták azt.

 

A Szerkesztőség

 

Megosztom a cikket