Makkosmáriai német zarándoklat és búcsú/Wallfahrt und Kirchtag der Ungarndeutschen

A Budai-hegyvidék német nemzetiségi szervezeteinek ? a Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzat és társszervezetei, a Magyarországi Katolikus Németek Szent Gellért Egyesülete, a Pest és Nógrád Megyei Német Iskolaegylet, az ÉMNÖSZ, a Fővárosi Német Önkormányzat, a Svábhegy Budapest XII. kerület Német Nemzetiségi Önkormányzata ? összefogásával kerülhetett megrendezésre 2012. május 5-én, szombaton Budakeszi-Makkosmárián, ill. a XII. kerületi Makkosi-réten a német zarándoklat és búcsú. Budakeszi Város és Német Nemzetiségi Önkormányzata, a Stadtrat, feladatok átvállalásával támogatta a rendezvényt, biztosítva a polgárőrség jelenlétét, az orvosi ügyelet megszervezését, valamint a templom feldíszítésében, és ? az Erkel Ferenc Művelődési Házzal együtt ? a színpad kialakításában nyújtva segítséget.

A verőfényes, kellemesen meleg májusi napon gyalogos zarándoklat formájában három irányból érkeztek a látogatók a kijelölt turista utakon: a Normafától, Budakeszi központjából és Budaörs felől. Budakeszi Fő utcájától két busz ingajáratban szállította a kórustagokat és az idősebb résztvevőket.

 

A Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus, a budaörsi Lyra Dalkör, továbbá a budajenői és biatorbágyi német hagyományőrző kórusok Te Deumával vette kezdetét az ünnepnap a Makkosi-réten álló tölgyfánál. A májusi ájtatosság után Gregor Stratmann, az I. kerületi St. Elisabeth Német ajkú Egyházközségéből és Csány Péter atya Szombathelyről ünnepi szentmisét mondott Csorba Gábor diakónussal és budakeszi ministránsokkal. A szertartás alatt újból és újból felhangzottak a régi német Mária-énekek, mintha egy szívből szóltak volna. Stratmann atya a közös, mindnyájunkat egyesítő hitről és nyelvről, majd a kegyhely történetéről, illetve egy Bajorországban történt korabeli hasonló jelenésről beszélt.

A lelkiségi program után az ebéd következett, melyről a zsámbéki Benedek falodája gondoskodott a szabadban. A vendéglő vezetője az első fellépő zenekar, a hagyományos német fúvószenét játszó Friedrich Kapelle oszlopos tagja is egyben. A budaörsi zenészek után a solymári Edelstein-tánccsoport következett, a perbáli Dicke Schwäne kíséretében, majd a Ringlein-tánccsoport Budajenőről, a Budakeszi Zeneiskola Fúvószenekara és a Lochberg Gesang- und Musikgruppe Zsámbékról követték egymást a templom előtt felállított dobogón, melyet az Erkel Ferenc Művelődési Ház és munkatársai biztosítottak a rendezvény számára. A népzenei programok ízelítőt adtak késő délutánig a Budai-hegyvidék német népzenei hagyományaiból a közönség töretlen lelkesedésétől kísérve. Nemcsak a közvetlen Buda-környékről, hanem Ceglédberceltől Érden, Diósdon át Pilisszentivánig számos településről érkeztek zarándokok.

A makkosmáriai német búcsú évszázados hagyománya ezen az ünnepnapon hosszú idő után újraéledhetett, és a szervezők ? Herein Mária, Schrotti János és Schweighoffer Krisztina ? remélik, hogy mostantól minden májusban folytatása lehet.

 

Az eseményen készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

 

B.K.

Megosztom a cikket