Magyar kultúra napi megemlékezés

Budakeszi egyik szimbólumánál, a Himnusz-szobornál tartották január 22-én, a magyar kultúra napján a szokásos megemlékezést.

 

 

A rendezvény kezdetén a Budakeszi Népdalkör csoda szép népdal összeállítása alapozta meg az ünnepi hangulatot.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, városunk polgármestere ünnepi beszédében elmondta ?1989 óta, immár 25 éve emlékszünk meg arról a nevezetes eseményről, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnuszt, amely nemzeti imádságunkká vált?. Egy Szent Lászlóról szóló legenda szerint egy névtelen katona saját ujjával akadályozta meg a királyt is szállító szekér kerekének szétesését. Mi lehet ennek a történetnek a tanulsága? Vannak olyan helyzetek az életben, amikor nem a körülményeken, hanem a saját hozzáállásunkon múlnak a dolgok. A saját életünk szekere is hasonló, hiszen fontos, hogy mi mit teszünk életünk nehéz helyzeteiben. Képesek vagyunk-e a nehéz pillanatokban tartást, önbizalmat, bátorságot mutatni? Aki nem tudja, hogy milyen értéket képvisel, az nem lehet magára, népére, közösségére büszke. A kultúra ápolása, ismerete nemzeti öntudatunk alappillére. Ezen a nevezetes napon alkalom nyílik arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainkra, felmutassuk és továbbadjuk múltunkat, gyökereinket idéző tárgyi és szellemi emlékeinket.

 

A beszédet gróf Teleki Pál miniszterelnök, földrajztudós egyik gondolatával folytatta: ?Ha mi nem tartjuk meg a magunk mivoltát, a magunk lelkiségét, a nemzetnek a maga mivoltáról vallott felfogását, amely itt ezen a helyén a világnak, ebben az időben és térbeli tájban az egyedüli lehető, földrajzilag és népileg adott, abban az esetben megszűnik a nemzet Európának egyik nemzete, alkotóeleme lenni. Akkor emberek leszünk csak, porszemek, széjjelhullunk, és soha többé felismerhetők nem leszünk.?

?Bízzunk benne, hogy Budakeszi élő, eleven település, hogy dinamikus fejlődése a kultúra területén sem áll meg? ? fejezte be megemlékezését a polgármester asszony.

 

Kovács Krisztina, a Nagy Sándor József Gimnázium tanulója Petőfi Sándor Magyar vagyok című versét szavalta el.

A műsor elhangzása után a megemlékezés virágait helyezték el a Budakeszi Önkormányzat, a Széchenyi István Általános Iskola, a Nagy Gáspár Városi Könyvtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Budakeszi Népdalkör képviselői.

A Himnusz-szobor csodálatos harangjátékával fejeződött be a magyar kultúra napi ünnepség.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

A videó feltöltés alatt…

Megosztom a cikket