Máglyára a balszerencsével!

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Fánk Fesztivállal egybekötött farsangi felvonulást Budakeszin, az Erkel Ferenc Művelődési Központ parkolójában és a Fő utca parkjában. A hangszeres, maszkos program ezúttal is bővelkedett a néphagyományból merített motívumokban, természetesen sajátos, helyi ízekkel fűszerezve.

Már jóval a rendezvény előtt gyülekezni kezdtek a különféle maskarába öltözött alakok a parkolóban. Volt köztük menyasszony, vőlegény, állatbőrbe bújt muzsikus, szörnypofával riogató csúfságok, ősmagyar öltözékben pompázó íjászok, akik között nagy nehezen sikerült megtalálni Fajtha Anitát, a főszervező művelődési ház igazgatóját. – Mivel ilyenkor a vétkeinket is elégetjük, mindenki a máglyára szórhatja azokat a tulajdonságait, amelyektől meg kíván szabadulni az idei évben – tájékoztatott az ezúttal boszorkánygúnyát viselő intézményvezető.

 

Mint banyának öltözött Fajtha Anita „megjósolta”, ezúttal is csúfságverseny, rabvágás, álmenyegző, kiszebáb égetés tarkította a színes programot, amelyhez a népi hangszerekkel „felfegyverkezett”, Kerényi Róbert vezette Szigony Zenekar szolgáltatta a zenei aláfestést. Az ezúttal tigrisbundát öltő zenekarvezető, a töröksíp nagymestere gyermekével, egy aprócska oroszlánnal sertepertélt a placcon. Mint mondta, nem annyira ragadozóként, sokkal inkább a fergeteges talpalávalót fújó muzsikusként készül az egybegyűltek riogatására, ami az idő előrehaladtával egyre jobban sikerült is neki és zenésztársainak.

 

– „Arcod rejtsed álarc mögé, öltsél cifra maskarát. Itt a farsang, pörögjenek a citerák” – citálta köszöntőjében Kerék Imre Farsang című verséből Ohr Alajos. Az alpolgármester felidézte a nagyböjt kezdetéig tartó farsang kultúrtörténetét, amely táncmulatságokkal, lakomákkal és bálokkal búcsúztatja, és egyben temeti a telet. – Őseink úgy hitték, a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek, amelyeket az úgynevezett kiszebáb elégetésével igyekeztek elűzni. Ezt idézzük fel mi is a mai napon – zárta ismeretterjesztő beszédében Ohr Alajos, vidám mulatozásra buzdítva az egybegyűlteket.

 

Sötétedéskor aztán előléptek az íjászok. Vezetőjük, Mogyorósi Imre, főíjász, a Keszi Hagyományőrző Íjász Egyesület korelnöke büszkén feszített a honfoglalás korát idéző magyaros kaftánban, a hozzá tartozó süvegben és szemre kézzel varrott lábbeliben. Hatodmagával ebben a szerelésben ? mint mondta, a mai öltöny elődjében ? lőtte bele tüzes nyílvesszőjét a tér közepén felállított máglyába, ami aztán hatalmas lánggal égette porrá az egybegyűltek rossz tulajdonságait, hirdetve a tavasz mielőbbi eljövetelét. Mindeközben a nagyérdemű önfeledten ropta a tűz körül a téltemető táncot, Jánosi Attila ének- és táncművész vezényletével.

 

 

bgy

Fotógaléria itt.

Megosztom a cikket