Ma van az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe.

Robert Schuman, aki életútjában a francia és a német nemzethez is kötődött, 1950 május 9-én tette közzé a Schuman-nyilatkozatot, amely olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely megakadályozza a háborút.

Az idei Európa-nap a járvány elleni védekezésről szól. A tagországok több, mint 3 trillió /tíz a tizennyolcadikon/ Eurót mozgósítottak közösen az emberi élet, a munkahelyek megmentésére.

Ma az Európa-nap honlapján személyes beszámolók olvashatók arról, hogyan küzdünk együtt a különböző országokban a járvány legyőzéséért: #EuropeDay.

Hazánk 2004 május elseje óta tagja az Európai Uniónak. Exportunk 82%-a, importunk 75%-a az Unióval történik 2018-as adatok szerint, ami sok budakeszi vállalkozást is érint. Amikor csak lehetett, pályáztunk uniós forrásokból történő fejlesztésekre, bár eddig a főváros környéki fejlett régióhoz tartoztunk, ezért nem minden pályázat volt Budakeszi számára elérhető.

Uniós támogatással épült az új szennyvíztelep, a Mosolyvár Bölcsőde, a Pitypang Óvoda bővítése és energetikai felújítása, a Széchenyi István Általános Iskola, a Czövek Erna Zeneiskola és a Nagy Sándor József Gimnázium, az orvosi rendelő és a Budakeszi Bölcsőde energetikai felújítása.

Több, mint 4 milliárd 400 millió értékben bonyolítottunk le sikeres uniós pályázatot városunk fejlődéséért. A XXI. század elején más kihívásokra kell együtt válaszolnunk, mint 1950-ben. Minden nemzet, így mi magyarok is hozzá teszünk valamit az Európai Unió értékeihez.

Nemrég két magyar csapat is fődíjat nyert a koronavírus-válság elleni küzdelmet segítő európai ötletversenyben, 2150 megoldási javaslat közül két magyar is fődíjas lett.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése pedig segítheti a tagállamok őshonos kisebbségét abban, hogy alanyi jogon pályázhassanak uniós támogatásokra.

Hosszú Katinka olimpiai bajnoknőnk vállalta, hogy segíti a kampányt sikerre vinni 7 uniós tagállamban. Erre jó esélyünk van, hiszen őt mindenhol ismerik.

Köszönjük, EU! Hajrá, magyarok, hajrá székelyek!

Megosztom a cikket