Ma van a Föld napja

„Ma van a Föld napja. Ezt azzal ünnepeljük, hogy fákat ültetünk, a beporzó rovaroknak házat telepítünk, fecskefészek házakat és denevérodúkat is kihelyezünk a város több pontján. Várjuk tehát a kis lakókat a fészkekbe és odúkba! A családokba érkező újszülött budakeszieket is szeretettel várjuk! Őket egy-egy elültetett facsemetével köszöntjük. Ez a kis fasor egyre bővül itt az iskola közelében. (…)
Két év alatt 200 fát ültet az önkormányzat Budakeszin. Itt az új iskolánál 2019-től máig 44 db fát ültettünk, teljes ökoszisztémát telepítve köréjük. Ma további 15 db mezei juharfát ültetünk itt. (…)
Támogatjuk a hasonló civil kezdeményezéseket is. Itt az iskola mellett önkéntesekkel közösen találtunk helyet az őshonos gyümölcsfa-csemetéknek, amelyek mellett most beporzóházat is telepítünk. Ebben a kis építményben megtelepedő rovarok segítik a gyümölcsfák beporzását, másrészt táplálékul szolgálhatnak a fecskéknek, akiket a szintén most telepített fecskefészekházzal szeretnénk idecsábítani, segíteni megtelepítésüket és szaporodásukat városunkban.
Környezetbarát eszközökkel küzdünk a szúnyoginvázió ellen: nem csak a fecskefészek telepítésekkel, hanem különösen a tegnap meghirdetett denevérodú-programunkkal is. Szerintünk a denevér egy hasznos állat: egyetlen egy éjszaka alatt akár 1000 szúnyogot is elfogyaszt. Budakeszin 100 denevérodút osztunk ki az érdeklődőknek, ezáltal éjszakánként 100.000 szúnyoggal lehet kevesebb!
Tavaly épített madár tanösvényünk egy év alatt megtelt élettel: az odúkba beköltöztek, a családok és iskolások rendszeresen látogatják és csodálják a kismadarakat a Mamutfenyőknél.
Ezúton is köszönöm Illisz Lászlónak, hogy segített a tanösvény létrehozásában, és azóta is rendszeresen gondját viseli. Köszönöm Matolcsy Miklósnak is, hogy rendszeresen támogatja faültetéseinket és zöldprogramunkat.
Köszönet Sirkó Zoltán főkertésznek a beporzóház és a fecskefészekház létrehozásában, amelyre különleges, önfenntartó zöldtetőt is telepített, és köszönöm a SZIA I. c. osztályának azt a 3 fecskefészket, amit a gyermekek készítettek.”

– mondta az Árpád Fejedelem úti új iskola mellett tartott mai Föld napi rendezvényen dr. Győri Ottilia polgármester.

 

Megosztom a cikket