Ma, a magyar hősök napján azokra emlékezünk, akik életüket adták Magyarországért

„Nagy különbség van aközött, hogy a hősiesség önkéntességgel párosul, vagy a katona parancsra teszi kockára életét. A visszaemlékezésekből azonban tudjuk, hogy a hazaszeretet, a bajtársi összetartás utóbbi esetben is példátlanul hősies önfeláldozásra késztette honvédeinket.” – mondta beszédében ’Sigmond Bertalan alpolgármestera a magyar hősök emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a budakeszi II. világháborús emlékműnél.

Az első és a második világháború történéseit felelevenítő szavai után az alpolgármester szólt a szomszédunkban dúló háborúról is. Mint fogalmazott, háború volt a szomszédunkban 1999-ben is, az első Orbán kormány idején. Akkor is, most is a határon túli magyar kisebbséget is érinti a háború. Akkor sikerült kimaradnunk belőle, és megőrizni Magyarország békéjét és biztonságát. Bízunk benne, hogy ez most is így lesz.

Az alpolgármester hozzátette: „Döbbenten értesülünk arról, amikor a kárpátaljai magyar fiúkat háborúba viszik, hogy vérüket ontsák egy olyan államért, amelytől ők magyarként nem sok jót kaptak. Bizonyára sokan végiggondolták az elmúlt hónapokban, hogy mi lenne, ha ideérne a háború.

Régebben, legényemberként bizonyára lelkesültem volna, ha védeni kell a hazát. Családapaként azonban már mást jelent a kötelesség: maradj otthon, vigyázzunk egymásra! Ha azonban a háború a saját otthonát, szeretteit fenyegeti, bizonyára sok mindent átértékel az ember, és talán olyan hősies áldozatot is vállal, amelyre korábban nem lett volna képes. Azokra a katonákra, akik itt nyugosznak a budakeszi hősi parcellában, talán már senki sem emlékezik. Talán nincs már senki, aki virágot hozna a sírjukra, leszármazottaik talán már nem is tartják számon őket. Ezért mi most szeretteik helyett is kegyelettel emlékezünk rájuk.
Nagyon fontos, hogy megemlékezzünk elődeinkről, hőseinkről. Ebben segítségünkre vannak a honvéd hagyományőrzők, akik megidézik a múltat. És nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak azok a civil szervezetek, akik fáradhatatlan önkéntesmunkával gondoskodnak az emlékek megőrzéséről.

Köszönöm a Szépítő Egyesületnek, hogy őseik nyomdokán immár 35 éve gondozzák Budakeszi emlékhelyeit, és külön köszönet a Budakeszi Kultúra Alapítványnak, amely a magyar történelmi emlékhelyek gondozásával – a gyimesi hágótól Isonzóig – Budakeszi jó hírét viszi.
Tudjuk, hogy honvéd hőseink áldozata nem volt hiábavaló: értünk haltak, és örökre beírták nevüket a magyar történelembe. Imádkozzunk azért, hogy gyermekeinket békében nevelhessük fel, és ahogy Klebelsberg Kunó mondta: a magyar hazát ne a kard, hanem a kultúra tarthassa meg, és tegye ismét naggyá!” – mondta ünnepi beszédében ’Sigmond Bertalan alpolgármester, a hagyományőrző Budai 2-ik Honvédzászlóalj tagja.

A megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében a magyar katonai hősökre emlékezett ünnepi beszédében Dr. Tőll László h. ezredes, hadtörténész is. A rendezvényen részt vett és az követően a honvéd hősők emlékművénél koszorút helyezett el többek közt dr. Győri Ottilia polgármester, dr. Major Miklós, a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járás vezetője, Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke, és Schrotti János, a Budakeszi Város Német Önkormányzat elnöke, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnökhelyettese is.

Az ünnepségen közreműködött Vesztergám Miklós tárogatóművész.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3102702460040245&id=1869523993358104

Megosztom a cikket