Lüktető sportélet az új tornacsarnokban

Az elmúlt években a járási székhely Budakeszi fejlődése mind erőteljesebben mutat egy térségi központhoz méltó arculatot. Ennek egyik meghatározó eleme a régi focipálya környékén egy komplex szabadidőpark formálódása, a teniszpályákkal, a műfüves, kivilágított focipályával, az idén megvalósuló futópálya a szabadtéri sporteszközökkel és az elkezdődő tanuszoda megépítése. És tulajdonképpen ide sorolhatjuk a SZIA augusztusban átadott új iskolájának hatalmas, 800 m2-es tornacsarnokát is, ahol gyakorlatilag reggeltől estig telt ház van. Ennek kapcsán kerestük meg az üzemeltető Ball Sport Club szakmai vezetőjét, Molnár Tamást, hogy részletesebben is megismerjük a tornacsarnokban zajló sportélet lüktető mindennapjait.

Molnár Tamás elmondása szerint az iskolát működtető érdi tankerületi igazgatósággal kötött megállapodás és az iskola vezetőségével történt egyeztetés értelmében a legfőbb cél, hogy az iskolában egy kézben legyen a sportterület kiadása az iskolai foglalkozások utáni időben, melyben nagyon lényeges szempont az állagmegóvás. Ennek értelmében az iskolával történt egyeztetés után határozzák meg, hogy mely sportágak jöhetnek be terembérlőként és mindez rendezett körülmények között történjen. Szerződéssel, rendezetten működtesse mindenki a maga sportágát, kulturáltan tartsa környezetét, melyért felelősséget vállal. Ez vonatkozik a hétvégi programokra is, amelyeken külön takarítás-, rendezettség-, felügyelet van.

Leginkább foci, kosár- és kézilabda foglalkozások zajlanak az akár 3 részre is osztható csarnokban, de a különféle táncok, aerobic, torna, asztalitenisz, atlétikus gimnasztika, aikido, karate, stb. is nagyon népszerű. És ezt követően este 7-8 órakor megjelennek az önszerveződő. helyi közösségek, anyukák-apukák, baráti társaságok focizni, kosarazni, kézilabdázni, asztaliteniszezni és itt fociznak heti egy alkalommal a Vadaspark alkalmazottai is.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy ezek az események nem csak az új tornacsarnokban zajlanak, hanem a Knáb János utcai SZIA kisebb, 450 m2-es tornatermében is, mert vannak olyan régebbi bérlők, akik ragaszkodnak a megszokott, jól bejáratott helyükhöz.

Itt kell megemlíteni, hogy ez a kisebb tornaterem meglehetősen lepusztult állapotban van, elsősorban a rossza csapadékvíz elvezetés miatt. Ennek következtében az épület állaga rohamosan romlik, jelentős felújításra szorulna. A Ball Sport Club-nak, mint kosárlabda szakosztálynak most adott egy lehetőség a TAO-n keresztül egy sportfejlesztési pályázaton részt venni, melynek megnyerése esetén lehetőség lenne a tornaterem felújítására és arra is, hogy egy szabadtéri kosárlabdapálya is megépüljön az új, Árpád fejedelem téri iskola melletti területen, mely kielégíthetné a diákok mozgásigényét is az óraközi szünetekben és azon túl is. Ehhez a budakeszi önkormányzattól megkapta a Ball Sport Club az elvi támogatást, de ez még komoly egyeztetéseket igényel a jövőben a tankerületi igazgatósággal és az önkormányzattal is.

A Ball Sport Club jó kapcsolatot tartva, folyamatosan egyeztet az iskola vezetőségével. A lényeg, hogy a tornacsarnok használata a gyerekekről-, a sportról, a rendezettségről és a helyi közösségek épüléséről szóljon elsősorban.

Megosztom a cikket