Letették az alapkövet – Épül az új Egészségügyi Szakrendelőnk

Az egészségügyi kapacitások és férőhelyek jelentős, 30-40 százalékos bővülése és a várólisták további csökkenése válik lehetővé a most megépülő Budakeszi Egészségháznak köszönhetően – mondta Menczer Tamás országgyűlési képviselő az új szakrendelő alapkövének szeptember 14-i ünnepélyes letételén. Rendkívül fontosnak és örömtelinek nevezte az eseményt, amikor egész Európa a háború és szankciós politika következtében gazdasági és energiaválsággal küzd. Az új egészségház két szinten, több mint 300 négyzetméteren várja majd a gyógyulni vágyókat. Lehetővé válik, hogy a férőhelyek 40 százalékkal bővüljenek, ahogy a kapacitások is 30-40 százalékkal növekedhetnek.

Képünkön Gyenes Zsolt, a GZ-Builder Kft. ügyvezető igazgatója, Győri Ottília (Fidesz-KDNP) polgármester, Menczer Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Bártfai-Szabó Gábor építész, vezető tervező elhelyezi a Budakeszi Egészségház alapkövét 2022. szeptember 14-én. Mögöttük Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa. (Fotó: MTI – Soós Lajos)

Ezzel párhuzamosan a várólisták is hasonló arányban csökkenhetnek -fűzte hozzá. Elmondta, a kormány 311 millió forintos támogatást biztosít a mostani beruházáshoz, amely 2023 tavaszára készülhet el. Fontosnak nevezte azt is, hogy 12 környező település szakrendelését végzik az orvosok és a szakdolgozók. Budakeszin 18 szakrendelés és két nem szakorvosi ellátás – gyógytorna és fizikoterápia – vehető igénybe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszámolt még a városban a tanuszoda építéséről 1,3 milliárdos kormányzati támogatással. A kivitelezés a végéhez közeledik – jelezte.

Az utakat is fejlesztik, 19 utca burkolatának újítása és megépítése zajlik – közte a Makkosi úté – összesen 567 milliós kormányzati támogatással. Ez összesen 32 500 négyzetméternyi útburkolatot jelent, ami az önkormányzati fenntartású utak 11 százaléka. A buszsáv tervezési szakaszban van jelenleg, a munka 586 milliós kormányzati támogatással zajlik. Ha elkészül, a tömegközlekedést választók csaknem egy órát tudnak spórolni napi szinten.

Az autót használók várhatóan 10-15 százaléka száll át a buszra, így a forgalom is csökkenhet – közölte. Megjegyezte: sokkal könnyebb lenne beruházásokat végrehajtani, ha a szomszédban béke lenne és nem háború, és a különböző szankciós intézkedések a magyar és európai gazdaságot nem nehezítenék el. Békére és a szankciós politika átgondolására van szükség – mondta Menczer Tamás.

Dr. Győri Ottilia polgármester arról beszélt, hogy az egészség támogatása szívügye az önkormányzatnak, mind a budakeszi mind a Buda-kör-nyéki lakosok szempontjából. Ezért az önkormányzat ezt a gondolatot tartotta szem előtt, amikor 5 évvel ezelőtt megkezdte a szakrendelések fejlesztését. Mára már Budakeszin huszonnyolc szakellátás érhető el, és ez a szám tovább bővül: októbertől allergológiai laborvizsgálat, 2023. januártól pedig mammográfia és emlőcentrum várja a hölgyeket. Az új épületnek köszönhetően méltó új helyre kerül majd a gyógytorna és a fizikoterápia, 5 új rendelőhelyiség létesül, ahol helyet kap a belgyógyászat, kardiológia, bőrgyógyászat, ortopédia, sebészet és a reumatológia.

A polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott:

„Az alapkőbe üzenetet helyeztünk a jövőnek.  Nem tudhatjuk, mikor, ki fogja elolvasni, ezért próbáltunk korunkról és városunkról egy kis lenyomatot készíteni az utókornak. Elhelyeztünk benne mai napilapot, a Budakeszi Hírmondó aktuális számát és egy kis gyűjteményt városunk jelenéről. Mit üzenünk utódainknak? Talán mire ezt olvassák, feltalálták az örök egészség csodagyógyszerét. De szeretnénk, ha tudnák, hogy mi milyen sokan és mennyit dolgoztunk azért, hogy ők egészségben nőhessenek fel. Kik és mivel járultak hozzá az új egészségügyi szakrendelő megépítéséhez? Az önkormányzat már 2015-ben megvásárolta a művelődési központ környezetében lévő telkeket, így több mint 6000 négyzetméter összefüggő intézményi területünk jött létre. Ide már akkor egészségházat is terveztünk. Hosszú pereskedés után idén augusztusban a teljes terület birtokába jutottunk, de már korábban megterveztettük az új szakrendelő épületet, biztosítottuk hozzá a szükséges területet, és rengeteget dolgoztunk a megvalósításán. Menczer Tamás országgyűlési képviselő segítségünkre sietett, így kormányzati finanszírozásból valósulhat meg az új szakrendelő. Bártfai-Szabó Gábor építészirodáját bíztuk meg a szakrendelő épület tervezésével, amely része lesz a város építészeti örökségének. Pócza Péter intézményvezető, valamint orvosaink és asszisztenseink pedig megtöltik tartalommal majd az intézményt, magas színvonalú gyógyító munkájukkal. Az alapkő dokumentumaiban valamennyiük nevét megörökítettük. Köszönöm képviselő úrnak, a tervezőknek, a képviselőtestületnek, a polgármesteri hivatal és a BEK valamennyi munkatársának, hogy támogattak ezen az úton. Jó munkát kívánok a kivitelezőnek, és jó egészséget mindnyájunknak!”

Dr. Pócza Péter PhD, a Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa rámutatott: szeretnék minél inkább helybe hozni a szakellátásokat, tehermentesítve ezzel a Szent János Kórházat és egyúttal az itt élők kényelmét is szolgálva. A meglévő infrastruktúrát mostanra kinőtték, az új szakrendelő, erre is megoldást kínál – jelezte. A 300 négyzetméteres szakrendelő létesítéséhez nyújtott kormányzati forrás az építkezés mellett a berendezési eszközök beszerzését is tartalmazza.

Sükösd Levente

Megosztom a cikket