Kutyás sport- és szabadidő központ Budakeszin

Felépült és átadás előtt áll Magyarország első kutyás sport- és szabadidő központja Budakeszin, a Futrinka utcában. Az épület 1200 m2-es csarnoka Budakeszi legnagyobb osztatlan területű, fedett helysége. A vállalkozást egy öttagú társaság – kutyabarátok, eredményes, jó nevű kutyasport versenyzők – hozták létre. A sport- és szabadidő központban a közeljövőben induló tevékenységről, céljaikról a tulajdonosok közül Neustadtl Dániel ügyvezető és Füzi Juli, a létesítmény egyik szakmai vezetője tájékoztatta újságunkat.

DogFlow. Mi az üzenete ennek a névnek?

Neustadtl Dániel: A DogFlow márkanevet 2020-ban hoztuk létre és egyet jelent a kutyákkal átélt élménynyel, és az együtt eltöltött szabadidővel. A DogFlowArena az első magyarországi, kimondottan kutyasport célra, kutyások által tervezett és épített fedett, műfüves, temperált levegőjű sportcsarnok, ahol időjárástól függetlenül bármilyen kutyás sport hobbiszerű vagy versenyszintű gyakorlására lehetőség lesz.
Küldetésünk, hogy a kutyás emberek számára a kutyákkal való foglalkozás, sportolás terén egy minden igényt kielégítő lehetőséget biztosítsunk mind helyszín és eszközök, mind szakmai tudás terén. A kutyát és a kutyával való szeretetteljes, pozitív megerősítésen alapuló, a kutya és az ember bizalmát, kötődését építő foglalkozások sportolási lehetőségét biztosítjuk a kezdőtől a hobbi kutyásokon át a versenyzői szintig – minden kutyafajta és minden korosztály számára.

Ezek szerint itt a hobbi- és a versenyzői szintű kutyás sportolásnak egyaránt helye lesz a csarnokban?

Füzi Juli: A hétköznapokban a hobbi, tömegsport foglalkozások lesznek túlsúlyban. Az otthon tartott (de eredetileg munkára tenyésztett) kutyák vele született mentális-, fizikai képességei általában nincsenek kihasználva. Feladatok híján az energiájuk nincs levezetve. A kutyás sportok ezért nagyon jó eszközt nyújtanak ennek a feloldására, edzők vezetésével mindezt meg lehet tanulni. Ezután otthon nem a szőnyeget tépi szét, nem a kertet ássa fel a kutyánk, hanem levezeti az energiáit és közben tovább erősíti kapcsolatát a gazdival.

N. D.: Amikor megálmodtuk ezt a csarnokot, úgy gondoltuk, létrehozunk egy olyan helyet, ahol bárki, a kutyájával párban foglalkozhat, vele egységben sportolhat. A célunk, hogy a kutya és gazdája érezze magát jól a pályán. Persze, ha ez még azzal is együtt jár, hogy később jó eredményeket érnek el valamely kutyás sportban, arra nagyon büszkék leszünk. Várhatóan sok élvonalbeli versenyző is megfordul majd nálunk, őket, és a szabadidős gyakorlókat ugyanolyan lelkesedéssel látjuk a létesítményben.

A csarnok előtt egy hasonló méretű, befüvesített pálya is látható.

N. D.: Ez a bentihez hasonló méretű, harmincszor negyven méteres pálya. Tavasztól őszig ezt is használni fogjuk, 2022 tavaszától a pálya a szabadtéri versenyekre való felkészülés színtere lesz.

Egyéb szolgáltatásokat is nyújt az aréna?

F. J.: Nagy alapterületű, komplex kiszolgáló helység is kapcsolódik a csarnokhoz. Van benne büfé, zuhanyzó, vendégszobák, ha valaki a versenyek alatt itt akar aludni. A szolgáltatás kínálatunkat színesíti, hogy van helységünk tantermi oktatás, szeminárium lebonyolítására, illetve szeptembertől egy kis funkcionális edzőterem szolgálja a kutyagazda páros humán felének erőnléti fejlesztését. Humán sport területről érkező szakképzett edzőink segítenek minden érdeklődőt az egyéni céljaik elérésében.

Vannak a DogFlowArena-hoz hasonló adottságú, korszerűen felszerelt csarnokok Magyarországon?

F. J.: Ilyen korszerű csarnok csak ez az egy van itthon pillanatnyilag. Vannak homokos talajú-, fedett pályák, de ekkora területen, ilyen komplex csarnok nincs. Ráadásul ez nem bérlemény. Amint tapasztaljuk, a bérlemények feltűnnek, aztán letűnnek. A mienkre reményeink szerint sok-sok évig lehet majd számítani.

Az emberek nagy része, de még a kutyások közül is viszonylag kevesen tudják, hogy az agárfuttatás mellett létezik más kutyás sport is.

F. J.: Sok évtizedes múltja van a hobbi- és verseny szintű kutyás sportoknak. Mi agilityben vagyunk járatosak. Ez a sport egész Európában rendkívül népszerű, Németország, Csehország és az északi országok járnak az élen ebben a sportágban. Rengeteg a miénkhez hasonlóan funkcionáló kisebb-nagyobb, jól felszerelt, igényes csarnok van ezekben az országokban. Már nagyon fájt a fogunk egy hasonlóra, és most itt van a DogFlowArena, megcsináltuk. Reméljük, hogy megtaláljuk minden érdeklődő számára azt a módot, hogy bekapcsolódhasson az itt folyó kutyás sportéletbe.

A kutyás sportban több szakág is létezik?

N. D.: Igen. Dogdancing, dogfris-bee, obedience, IGP (háromfázisú munkakutya sport), agility, kutyás futás és más egyéb ügyességi sportok. Mi arra számítunk, hogy a leggyakrabban az agilityre lesz igény, amely 30 éves múltra tekint vissza. Ahogy látszik, a pályánk is elsősorban agilityre van felszerelve. Ez egy olyan kutyás sport, amely korábban a lovas versenyeknek volt kiegészítő betétszáma, látványossági eleme, olyan, mint a díjugratás, csak itt nem ülünk a lovon, hanem együtt futunk a kutyával. Lényegi része a sportnak, hogy a kutya nem ismeri a pályát, az akadályokat és a versenyzőnek is mindössze nyolc perce van a verseny előtt, hogy megismerje a teljesítendő pálya útvonalát. Minden akadálynak megvan a maga furfangja. A 10 különböző akadálytípus, ezek kombinációi gyakorlatilag végtelen variációra adnak lehetőséget a verseny- és edzőpályák tervezőinek.
Az agility a kutya és gazdájának összehangolt mozgásán, egymásra épített bizalmán nyugvó látványos sport, amely méltán egyre népszerűbb kutyás körökben. A DogFlow-Arenában egyebek mellett az agility
megismerésére, alapjainak és versenyszintű technikáinak elsajátítására kínálunk szervezett, magas szintű lehetőséget.

Bármilyen méretű kutya részt vehet egy ilyen versenyen?

F. J.: A kutyák magassága alapján négy méretkategóriában különülnek el a párosok, ilyen módon biztosított a fair-play versenyzés lehetősége. Mindegy, hogy vannak-e versenyzői ambíciói egy gazdinak, a kutyagazda páros fejlődését az edzések ugyanúgy biztosítják, a közös sport mentális- és életmódbeli pozitív hatásai már néhány hét közös munka után megmutatkoznak. Kutyánk rövid idő alatt szófogadó, figyelmes sporttárssá változik, és ne feledjük el, hogy a jó levegőn végzett intenzív mozgás megdolgoztatja a keringési rendszerünket, igénybe veszi sok más fizikális képességünket, aminek a testre és lélekre gyakorolt pozitív hatása egyáltalán nem elhanyagolható. Ezek azok az értékek, amelyekért én minden kutyásnak javasolni szoktam, hogy nézzen szét a kutyás sportok között és válasszon egy számára szimpatikusat. Szuper móka a kutyával való közös munka, jó a közösség, és a kellemes mozgás hozzájárul az egyéni életminőség javításához.

Mennyi idő egy kell egy agility versenyző kutya és a felvezető gazdája kiképzéséhez?

F. J.: Másfél-két év. És ebben az a legcsodálatosabb, hogy a kutyánkkal a „nem érdekel” állapotából eljutunk oda, hogy végigcsinál egy feladatsort, amely ráadásul hatalmas boldogságot jelent számára.

Mióta foglalkozik versenyzéssel és kiképzéssel?

F. J.: Gyerekkori imádat nálam a kutya, és a velük való foglalkozás. 25 éve találkoztam először az agility sporttal, szerelem volt első látásra, amelynek lángja, úgy tűnik, kiolthatatlan bennem. Sok-sok családi kutya engedelmes képzése után az elmúlt kilenc évben már csak az agilityvel foglalkozom, mint versenyző és edző. Jelenleg három csodálatos border collie társa vagyok. Ők a legnagyobb tanítómestereim. Nemcsak a pályán, de a hétköznapokban is tükröt tartanak elém, ezzel inspirálva személyes és szakmai fejlődésemet a kutyás sportokban, sőt még azon túl is.

Nyilván vannak kutyafajták, akik különösképpen alkalmasak az agi-lity-re.

F. J.: Agilityzni, gyakorlatilag minden kutyával lehetséges. A nagyon picike és az óriás méretű ebek számára szoktunk a feladatokban olyan könnyítéseket beiktatni, amelyek révén nem okoz gondot nekik a feladatok végrehajtása. Talán a juhász- és vadászkutyák a leginkább alkalmasak agilityben kimagasló eredményeket elérni.

Ön agility versenyzőként és edzőként is nagyon sikeres.

F. J.: Köszönöm, de a siker nagyon sokféleképpen mérhető. Igyekszem sportolóként és oktatóként a legmagasabb színvonalon teljesíteni. Az utóbbi években rendszeres Eu-ropean Open (EO) és FCI Világbajnokság (AWC) válogatott kerettag voltam. 2017-ben és 2020-ban országos bajnok lettem két különböző border collie kutyámmal. Legfontosabb eredményeim a 2016. évi FCI Világbajnokságon elért csapat második hely, illetve a 2017. évi FCI Világbajnokságon elért egyéni összetett 12. hely.

Jelenleg hány kutyás sportoló van Magyarországon?

F. J.: Mintegy négyezren vagyunk.

Mi a legnagyobb álma most, hogy elkészült az aréna?

F. J.: Mindenekelőtt az, hogy a környékről, a fővárosból és a távolabbi térségekből is sokan csatlakozzanak törekvéseinkhez, fedezzék fel ezt az egészséges, szabadidős életmódot és éljék át mindazt, amit mi átélünk a mindennapokban a kutyáinkkal. Titkos vágyam, hogy Magyarországnak legyen egy agility világbajnoka. Látok lehetőséget erre a következő években, mert nagyon sok tehetséges kutya és felvezető van, akik rengeteg munkát beletesznek ebbe a sportba. Hiszek benne, hogy a szakszerűen, okosan felépített edzésmunka előbb-utóbb eredményekben is megmutatkozik. Azt reméljük, hogy a DogFlo-wArena jelentős fejlődést generálhat ebben a sportágban.

Mikor nyitnak?

N. D.: Hamarosan, ahogy megkapjuk az engedélyeket, onnantól kezdve viszont kapuink minden nap nyitva állnak majd a sportkutyás közönség előtt.

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2021 augusztus

Megosztom a cikket