Kötelező lesz az óvodai, bölcsődei ügyelet megszervezése

Április 30-tól kötelező lesz megszervezni az óvodai és bölcsődei ügyeletet egy hétfőn megjelent kormányrendelet szerint. Az előírás a munkahelyeknek is lehetőséget ad, hogy gyermekfelügyeletet biztosítsanak.

Ahol a bölcsődék és az óvodák bezártak, ott április 30-tól kötelező lesz ügyeletet biztosítani – írta a közösségi oldalán Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy április 27-én megjelent rendeletre hívta fel a figyelmet, amely szerint az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli.

Az igénylés elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani. Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum öt fős csoportokban lehetnek – írta Novák Katalin.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a munkahelyek számára is lehetővé teszik a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársak számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak.

magyarkozlony.hu

Megosztom a cikket