Koronavírus: közlekedési bejelentéseket tett Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtök délutánra sajtótájékoztatót hirdetett meg a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről. Számos intézményt bezárnak.

Több alapelvet hirdetett meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester. „Az első az együttműködés” – mondta a városvezető, aki szerint minden döntésnek az operatív törzs intézkedéseit kell követnie. „Nagyon sokszor vagyunk információhiányban” – tette hozzá.

A felelősség alapelvével kapcsolatban elmondta, mindig a nagyobb szigor irányába kell lépni, „újabb bátor döntésekre van szükség”, ennek ellenére nem fog Budapest előrébb rohanni, mint a kormány. Az intézkedések közt bejelentette, a közösségi közlekedésnek továbbra is működnie kell, de csökkenteni kell a kockázatokat, ezért átmenetileg az első ajtós felszállást felfüggesztik az érintett járatoknál, védve a buszvezetőket, illetve megszüntetik a jegyárusítást a buszokon, ugyanezért. „Nehéz lenne a buszvezetőket pótolni” – indokolt.

Bejelentette azt is, javasolja a kormánynak a rugalmas munkakezdés bevezetését, hogy ne legyen akkora zsúfoltság reggelenként, a munkaadókat pedig rugalmasságra kérte. Tájékoztatták továbbá a budapesti színházak vezetőit, hogy felfüggesztik az előadásokat, nem 100 főben, hanem 0 főben meghatározva a létszámlimitet. Annak kérdését vizsgálják, hogy online közvetítések lesznek-e.

Továbbá zárva lesznek a fővárosi fenntartású könyvtárak és múzeumok is. A veszélyhelyzet időbeni kiterjesztéséről Gy. Németh Erzsébet azt mondta, március 26-ig marad így minden, ahogy most eldöntötték, az országos veszélyhelyzet is első olvasatban addig tart, ezzel összhangban intézkedtek.
Tüttő Kata azt tette hozzá: saját hatáskörben a főváros nem hoz járványügyi intézkedéseket, minden ügyben az operatív törzshöz fordul.

infostart.hu

Megosztom a cikket