Kommunikációs készségfejlesztő tréning a Generációk Házában

A sikeres családi működés egyik fontos aspektusa, hogy megtanuljuk kontrollálni saját viselkedésünket. Azzal, hogy reakcióink konstruktívak, pontos megnevezéssel illetjük érzelmeinket, egészséges kommunikációs mintákat adhatunk gyermekeink számára. Ez magában foglalja, hogy odafigyelünk a nyelvezetünkre és a hangnemünkre, aktívan meghallgatjuk gyermekeinket és partnerünket. A konfliktusokat érdemes empátiával és nyitottsággal megközelítenünk.

Egy másik kulcsfontosságú stratégia a nyugodt családi mindennapok megteremtésére az, ha világos szabályokat és elvárásokat állítunk fel. A viselkedésre vonatkozó határok és irányelvek meghatározásával a gyerekek megtanulhatnak úgy kommunikálni, ami magában foglalja a konfliktus-megoldási és problémamegoldó készségeket, ezzel együtt tiszteletben tudják tartani mások igényeit is.

A gyermekkor a tanulás és a növekedés kritikus időszaka, különösen a kommunikációs készségek tekintetében. Szülőként a mi felelősségünk, hogy megtanítsuk gyermekeinknek a hatékony kommunikációt és a családon belüli békét és kapcsolatot elősegítő szokásokat. A biztonság és az otthonosság érzetével olyan meghitt környezetet teremthetünk, amely támogatja gyermekeink érzelmi és szociális fejlődését. Ez magában foglalja olyan családi rituálék és hagyományok bevezetését, amelyek elősegítik a kapcsolódást és az összetartozás érzését, valamint a meleg és barátságos fizikai környezet kialakítását.

Végső soron a családok sikeres működésének kulcsa a kommunikáció, az empátia és a kapcsolat előtérbe helyezése. Gyermekeink és partnereink szükségleteinek és érzéseinek megbecsülésével elősegíthetjük a kölcsönös megértés és tisztelet érzését, ami elősegíti a családon belüli békét és harmóniát. Akár aktív meghallgatással, őszinte kommunikációval, akár átgondolt problémamegoldással, minden szülőnek hatalmában áll olyan biztonságos és támogató környezetet teremteni, amely táplálja gyermekei érzelmi és szociális fejlődését.

Szeptember végén újra hat héten keresztül várjuk a vállalkozó kedvű szülőket, nagyszülőket, dédszülőket, szülő jelölteket, hogy együtt tanuljunk, fejlődjünk!

Trénerek: Biczók Csermely Zsófia és Darvas Péter Helyszín: Generációk Háza Budakeszi, Erdő u. 83. Időpontok:

  • 2023. szeptember 25. hétfő 17:00-19:00
  • 2023. október 16. hétfő 17:00-19:00
  • 2023. október 2. hétfő 17:00-19:00
  • 2023. október 31. hétfő 17:00-19:00
  • 2023. október 9. hétfő 17:00-19:00
  • 2023. november 6. hétfő 17:00-19:00
Megosztom a cikket