Ezüstök Budakeszinek a galántai Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyről

 

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – a Csemadok – számos kulturális rendezvényt szervez Szlovákiában. Az általuk meghirdetett események egyike a 2000 óta minden évben Galántán megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny.

 

Ez a verseny a kezdetekkor a környékbeli települések zeneiskolásainak versenye volt, azonban ? a kitűnő szervezésnek és a magas színvonalú előadásoknak köszönhetően ? időközben egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Évről évre nőtt a versenyre nevezők száma már nemcsak a közeli települések zeneiskoláiból, hanem Magyarországról is.

 

Az idén meghirdetett zenei versenyen (2015. november 19-21.) a budakeszi Czövek Erna Zeneiskola három növendékkel képviseltette magát:

 

Szita Júlia az I. kategóriában – műsor: Georg Friedrich Händel: Menüett (kötelező mű) és Rieding: h-moll hegedűverseny III. tétel;

 

Soós Anna a III. kategóriában – műsor: Bartók Béla: Két szlovák népdal (kötelező mű) és Komarovskij: A-dúr hegedűverseny I. tétel;

 

Rétháti Júlia a IV. kategóriában – műsor: Giovanni Battista Pergolesi: Siciliano (kötelező mű) és Haydn: G-dúr hegedűverseny I. tétel.

 

(Fotók: Csemadok – Mészáros Magdi)

 

Mindhárom produkció előadásmódjában és zeneileg is figyelemreméltóan jól sikerült, ezért a versenyzőket a zsűri ezüst minősítéssel jutalmazta. Gratulálunk a szép eredményhez! A növendékeket Fledrich Zsanett tanárnő készítette fel a versenyre, és Juan Pablo Bautista Cano tanár úr kísérte zongorán. Köszönet kitartó munkájukért.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a versenyen szereplő növendékeknek a felkészülést, a gyönyörű fellépést, a Czövek Erna Zeneiskolának pedig a lehetőséget és biztatást. Külön köszönettel tartozunk a Csemadok Galántai Területi Választmányának a rendkívül színvonalas versenyért és a szervezésért.

 

A versenyeknek még nincs vége. Ezen a héten a zeneiskola zongoristái és klarinétosai is indulnak zenei versenyen, amelyhez sok sikert kívánunk.

 

2015. november 24.

 

Szabó Alexandra

Megosztom a cikket