Kitűztünk a babazászlót a Városházára

A zászló jelkép, közösséget összetartó szimbólum. Hétfőn ünnepeltük gróf Széchenyi István 229. születésnapját, mely alkalomból az idén indult új budakeszi iskola nemzeti lobogót, és Budakeszi zászlót kapott ajándékba. Ma kitűzzük az idén 20 éves városunkat képviselő önkormányzat épületére a babazászlókat, mondta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia.

A polgármester úgy fogalmazott, minden zászló összetartó erő, mely közösséget teremt, erősít. A zászló kitűzésével hitet teszünk amellett, hogy bízunk a jövőben, a gyermekekben, a boldog családokban és a nemzet felemelkedésében. A tisztelet és megbecsülés jele is a babazászló, amellyel a gyermekeket vállaló szülőket emeljük a figyelem középpontjába.

Fontosak a szavak, a jelképek, de a tettek beszélnek.
Megépítettük a Mosolyvár Bölcsődét, új iskolát építettünk, a magyar kormány segítségével. Felújítottuk és bővítettük a Pitypang Sportóvodát, felújítottuk a Széchenyi István Általános Iskolát, a Nagy Sándor József Gimnáziumot, és a zeneiskola épületét, tette hozzá a polgármester. Mint fogalmazott, büszkék vagyunk arra is, hogy néhány héttel ezelőtt Tehetségbarát önkormányzat-díjat kapott Budakeszi. Ezt az elismerést olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel.

Önkormányzatunk családbarát intézkedései közül kiemelte, hogy 25 ezer Ft születési támogatást igényelhetnek a budakeszin élő rászoruló szülők, és babacsomaggal köszöntünk minden budakeszi újszülöttet, ezzel is segítve az érintett családokat.

A polgármester úgy fogalmazott, nálunk nem ritka a 4-5 gyermekes család, de még a 7-8-9 gyermek is sok családban előfordul. Beszédes adat, hogy évente 120-130 gyermek születik Budakeszin. Külön is köszöntötte a jelenlévő édesanyákat, akik – mint fogalmazott – felbecsülhetetlenül sokat tettek nemzetünk jövőjéért: ők együtt több mint 50 gyermeket hoztak a világra! Hatalmas kincs és erőforrás ez, minden értelemben, tette hozzá dr. Győri Ottilia.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon nagy szerepe van a helyi közösségnek abban, hogy megszülessenek a szüleik által kívánt gyermekek. A tapasztalat ugyanis az, hogy ha az első gyermek születésekor segítenek a hozzátartozók, a közeli ismerősök, barátok, szomszédok, akkor nagyobb bátorsággal vállalnak újabb gyermekeket az édesanyák. A mozgalom elnöke hozzátette, két budakeszin élő egykori gimnazista osztálytársa is jelen van a rendezvényen, Újvári András és a kilenc gyerekes édesanya, Tibiássyné Pomozi Orsolya, akikre nagyon büszke, Andrásra amiatt is, hogy a mozgalom munkatársaként ő volt a babazászló ötletgazdája.

Skrabski Fruzsina elmondta, különösen hálás Budakeszinek, amiért egykor év közbeni átjelentkező diákként végül itt, a Nagy Sándor József Gimnáziumban érettségizhetett. Gratulált az önkormányzatnak ahhoz, hogy városunkban az országos átlagnál jóval több gyermek születik, ami a családbarát környezet fontos mutatója.

A babazászlók kitűzését követően ’Sigmond Bertalan alpolgármester egy-egy szál rózsával köszöntötte a jelenlévő édesanyákat. Az ünnepségen részt vett dr. Csányi Endre Péter helyettes államtitkár és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is. Az eseményen közreműködtek a Czövek Erna Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

1

1

Közzétette: Buda Környéki Televízió – 2020. szeptember 23., szerda

Megosztom a cikket