Kincskeresés a Béka-tónál

A Kulturális Örökség Napokhoz Budakeszi érdekes programokkal kapcsolódott. „Kincskeresés a Béka-tónál” címmel kirándulásra hívták a budakeszi családokat a János-hegy közelében fekvő különleges állóvízhez, a Béka tóhoz.

 

 

Túranapló


Kincskeresés a Béka-tónál? Kulturális Örökség Napok ? Vizek Házai

2013.szeptember 21.

Kellemesen indult a túra napja, hiszen nagy örömünkre több mint 40 fő, köztük sok-sok gyermek gyűlt össze a kiindulási helyszínnél, a Rákóczi u./Madár köz sarkánál.

Megtisztelt Bennünket jelenlétével Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere, aki fiával együtt érkezett a családi kirándulásra. Tóth Balázs, biológus, a tó kutatója, ismerője is a túra kezdetétől velünk tartott.

A tóhoz felvezető erdei ösvény néhol kissé meredeknek bizonyult, de a szülők könnyen vették az akadályokat, és lelkesen(!) a nyakukba kapták megfáradt csemetéiket. A csapat a gyermekvasút János-hegy-i megállójánál pihent meg egy kis időre. Szerencsénkre éppen akkor indult a nosztalgiavonat gőzmozdonya. Az integetést követően továbbindultunk, és hamarosan meg is érkeztünk a kirándulás célpontjához, a Béka-tóhoz.

 

A kb. 40 perces gyaloglás után megszemléltük a kis tavat, és meghallgattuk Tóth Balázs előadását a tóról, annak keletkezéséről, élővilágáról, környezetének megóvásáról. Felhívta a figyelmünket arra, hogy tavaly madárodúkat helyeztek el a tó környékén. Az egyik alacsonyabbra helyezett odúba beleshettek a gyerekek, és nagy örömükre egy kis madár fészkére leltek benne.

A program további részében a biológus úr szűrőket és kis tálkákat készített elő, melyekbe a gyerekek a tóból kihalászott állatokat, főképpen ebihalakat, csíkbogarat, vízicsigát, békaporontyokat helyezhettek bele. A ?zsákmány? megtekintése után természetesen az élőlények visszakerültek az eredeti élőhelyükre.

A program során a résztvevőknek lehetőségük nyílt kákából/nádból kis, saját készítésű tutajokat készíteniük, melyeket a tóra is eresztettek.

A túra végén a gyerekeket kincsvadászatra biztattuk. A tó 10 m-es sugarában lehetett rálelni apró ajándéktárgyakra, dióból/parafából készült kisbékákra és egyéb kedves tárgyakra.

 

A résztvevők utólagos elmondása szerint a túrán jól érezték magukat, kedvüket lelték a természetjárásban, szűkebb környezetünk megismerésében.

A program során nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Tóth Balázs biológus, valamint kollégáim, az Erkel Ferenc Művelődési Központ munkatársai, Gaál Magdolna és Sinkai Márta. Ezúton köszönöm nekik a közreműködést, és nem utolsósorban a túra résztvevőinek a lelkes érdeklődést.

 

Hamarosan értesülhetnek a következő őszi túráról. Bízom benne, hogy az is majd hasonló érdeklődésre fog szert tenni.

 

Oszlánszki Szilvia

idegenforgalmi munkatárs

Idegenforgalmi és Információs Pont
2092 Budakeszi, Fő u.187.

Megosztom a cikket