Életveszély miatt kellett kivágni a makkosmáriai megdőlt idős fát

Több civil szervezet és makkosmáriai lakos jelezte, hogy tegnap a Makkosi-réten, a templom előtt kivágták az egyik legszebb,  legvastagabb törzsű ősfát. A Hírmondó szerkesztősége utánajárt az eseménynek, a Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint az idős fa megdőlt és életveszély miatt kellett kivágni.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye:


 

Csak a másik, koros fa néhány ága tartotta meg azt az idős tölgyet, amely az ismert kegyhelyen, a Budakeszi és Budapest határán lévő Makkosmárián a Mária-út jelzett ösvénye fölé dőlt az elmúlt héten. Bár a fa töve látszólag egészséges volt, az elmúlt időszak szeles időjárása következtében a mintegy 20 méteres tölgy gyökereinek egy része elszakadt, a dőlő törzs megemelte a gyökértányért, a lombkorona ágai azonban szerencsére fennakadtak a szomszédos fa koronájában. Az életveszélyes helyzetet a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai kedden a megdőlt fa ledarabolásával megszüntették. A zarándokút jelzését hordozó másik idős fát sikerült megmenteni, az időben érkező segítség megelőzte ennek kidőlését a ránehezedő több tonna súly alatt. A kidőlt fát alpin technikával, a koronarésznél kezdve darabolták le, így a munka nem okozott olyan sérüléseket, ami a másik fa kivágásához vezetett volna, és nem tört össze a dőlő fa koronája alá került tájékoztató tábla sem.

 

A makkosmáriai kegytemplom előtt álló tisztáson több igen idős tölgy áll, melyek makktermésük alapján a hely névadójának számítanak. A fák kora pontosan nem ismert, de helytörténeti adatok alapján legalább 250-300 évre becsülhető. Az igen magas kor miatt több fa koronája is szárad, a jövőben hasonló esetekre sajnos számítani kell. Idén tavasszal a mostani helyszíntől nem messze is kidőlt egy öreg kőrisfa, amely szerencsére nem okozott kárt. Éppen ezért az erdőgazdaság az elmúlt években már több alkalommal ültetett nagyméretű, földlabdás csemetéket a tisztásra, hogy a kegyhely jellegét, képét a jövő generációk számára megőrizve ki tudják váltani az életkoruk végére érő, esetleg elpusztuló idős fákat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a kidőlt, öreg tölgy helyén a korábbi esetekhez hasonlóan új csemetét ültet az őszi ültetési időszakban Makkosmárián.

 

Budapest, 2013. szeptember 25.

Pilisi Parkerdő Zrt.


 

Dr. Gálhidy László erdészeti programvezető (WWF Magyarország) állásfoglalása:

Mint országos természetvédő civil szervezet, ritkán foglalkozunk az egyedi fák fenntartásával kapcsolatos problémákkal. Nincs is átfogó ismeretem az országos helyzetről, így leginkább magánjellegű (részben szakmai) véleményt tudok mondani.

Egyfelől örvendetes, hogy az ország számos pontján megőrződtek idős fák ? amelyek kezdetben talán inkább társadalmi/helytörténeti/kulturális indíttatásból, mint természetvédelmi megfontolásokból ? kerültek védelem alá. Szerencsére, ma már sok ismeretünk van arról is, hogy az idős fák önmagukban ? egyenként is ? komoly természetvédelmi értéket képviselhetnek, különösen egy olyan tájban, ahol alig van idős fa, holt fa stb. (Érdekes és idevágó jó példa, hogy a Debreceni Egyetem parkjában, ahol naponta sok százan fordulnak meg, nem távolították el az elpusztuló idős, kocsányos tölgyek törzseit, hanem álló holtfaként ? „torzóként” ? az utolsó pillanatig igyekeznek megőrizni.)

A balesetveszély viszont olyan szempont, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha a veszélyes fák a helyükön maradnak, és utóbb vagyonban/életben kárt okoznak, az éppen a természetvédelmi/kulturális értékek megvédésére irányuló törekvéseknek árthat. Minél gyakrabban előfordul az ilyesmi, annál többen fogják követelni az akár idő előtti beavatkozásokat is, vagy nézik esetleg rossz szemmel az olyan helyeken álló idős, halott ágakkal rendelkező fákat is (kirándulóhelyek tágabb környezete stb.), ahol semmi szükség a bolygatásukra.

A képek alapján a makkosmáriai tölggyel aligha lehetett volna mást tenni, ami sajnálatos, de tényként kezelendő. Mindenki érdeke ? főleg a többi idős fáé ?, hogy egy ilyen helyzetet a kezelő minél előbb, szakszerűen megoldjon.

Üdvözlettel:

Dr. Gálhidy László

erdészeti programvezető /

forest programme officer

WWF Magyarország / WWF Hungary


Megosztom a cikket