Kilátás a világhálóra – új kiadványt mutattak be a budakeszi könyvtárban

A digitális kultúra szélesebb körű elterjesztésére Kilátás a világhálóra címmel 6000 példányban jelent meg egy kiadvány, amely támpontul szolgál a kezdő internetezőknek, adatfelhasználóknak – erről tartott sajtótájékoztatót Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára pénteken a Nagy Gáspár Városi Könyvtárban.

„Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.”, idézte a rendezvényen Henry Ford amerikai üzletember gondolatait dr. Győri Ottilia polgármester, aki megköszönte, hogy a szaktárca Budakeszit választotta az új kiadvány bemutatójának helyszínéül.

Emlékeztetett, hogy immár 15 éve telt el azóta, hogy az országos hálózat részeként Budakeszin is létesült úgynevezett eMagyarország pont. “Másfél évtizede itt a könyvtárban bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé vált az internethasználat, és a technika robbanásszerű fejlődésével lépést tartva a budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtárban dolgozó kollégák azóta évente mintegy ezer itt élőnek segítenek eligazodni a digitális világban”, tette hozzá.

Budakeszi önkormányzata kiemelt feladatának tekinti az időskorú lakosokról való gondoskodást. Ebben az  sokat segít széleskörű programkínálatával a Generációk Háza, illetve a Híd Családsegítő számos szolgáltatása, és ahol most vagyunk,a könyvtárunk is. A rendkívüli odafigyelést, törődést jelzi, hogy településünk 2017-ban megkapta az Idősbarát Önkormányzati díjat, tette hozzá a polgármester.

Solymár Károly Balázs azt hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az informatika felhasználásának elősegítésére a társadalom valamennyi rétegében. Az elmúlt időszakban központi forrásból hozzávetően 20 milliárd forint jutott a digitális felzárkózás elősegítésére –  hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A Neumann János  Nonprofit Közhasznú Kft. bevonásával szerte az országban 1700 helyen indult tanfolyam a digitális technika alapjainak, használatának megismerésére.

Mentorok útmutatása alapján kis csoportokban zajlik az oktatás. A Digitális Jólét Program Hálózat keretében a mentorok irányításával eddig 6500 idős korú tanulhatta meg a számítógép kezelését. Az új kiadvány közérthető nyelven, színes ábrákkal adhat útmutatót a digitális technika iránt érdeklődőknek – emelte ki a helyettes államtitkár.

 

Solymár Károly Balázs azt hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az informatika felhasználásának elősegítésére a társadalom valamennyi rétegében. Az elmúlt időszakban központi forrásból hozzávetően 20 milliárd forint jutott a digitális felzárkózás elősegítésére –  tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

Megosztom a cikket