Kezdődik a bevallási időszak

Több mint 4 millió magánszemélynek kell a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól. Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el. Ezzel is segítve, hogy mindenki a leginkább ?testre szabott? bevallási módot választhassa.

 

 

Az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly a munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap tárhelyére.

Az elkövetkező 21 napban már sokan túl is lehetnek a bevallási kötelezettségük teljesítésén.

Időrendben haladva az első lehetőség: az ún. munkáltatói adó-megállapítás. Aki azt szeretné, hogy munkáltatója készítse el bevallását, annak január 31-ig írásban kell ezt kérnie a munkáltatójától. (12NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adó-megállapítást, erről is nyilatkoznia kell (12NY30 jelű nyilatkozaton). Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Időrendben a következő lehetőség az egyszerűsített bevallás. Ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Csak annyit kell tennünk, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1253NY) kitöltjük, aláírjuk és 2013. február 15-ig postára adjuk, vagy Ügyfélkapun keresztül elküldjük. A határidő jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

További információ: Linczmayer Szilvia

adószakmai szóvivő

Megosztom a cikket